IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen утрои печалбата си, BMW отчита спад

Служителите на Volkswagen са се съгласили да работят повече часове срещу по-малко заплащане

15:03 | 03.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen утрои печалбата си, BMW отчита спад

Volkswagen, най-големият европейски производител на автомобили, е регистрирал повече от три пъти по-голяма печалба за третото тримесечие. Голямото повишение се дължи на ръст в продажбите, като е подпомогнато и от свитите разходи, след като служителите в Германия са се съгласили да работят повече срещу по-ниски възнаграждения.

Чистата печалба се е увеличила до 273 млн. евро, или 71 евроцента на акция, от 67 млн. евро, или 18 евроцента на акция година по-рано, съобщиха от компанията. Резултатът обаче е под очакваните от анализаторите 286 млн. евро.

Тази година Volkswagen представи нови модели, сред които средноголемият седан Passat и луксозният A4, и намали разходите си с 3,1 млрд. евро. Беше постигнато и споразумение със служителите в Германия да работят повече часове срещу по-малко заплащане срещу обещанието да бъдат произвеждани нови модели в заводите.

Продажбите са се увеличили с 13% през третото тримесечие до 23.9 млрд. евро от 21.2 млрд. евро година по-рано.

Според ръководителите на групата разходите са с 40% по-високи от тези на конкурентните компании. Планирани са съкращения на разходите със 7 млрд. евро до 2008 г., както и въвеждането на 10 нови модела.

От своя страна, BMW, най-големият световен производител на луксозни коли, съобщи, че печалбата на компанията за тримесечието е намаляла заради по-високите цени на стоманата и разлики във валутни курсове, както и заради еднократни разходи.

Чистата печалба за третото тримесечие се е понижила с 6.5% до 448 млн. евро, или 67 евроцента на акция, от 479 млн. евро, или 71 евроцента на акция година по-рано. Продажбите са се увеличили с 11% до 11.7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още