IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на бизнес доверието в Германия най-висок от пет години

Индексът на бизнес очакванията и текущите условия на института Ifo са регистрирали стойности от 99.6 пункта през декември на фона на регистрираните стойности на двата индекса от 97.8 пункта през ноември

11:30 | 16.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът на бизнес доверието в Германия най-висок от пет години
Индексът на бизнес очакванията и текущите условия на института Ifo са регистрирали стойности от 99.6 пункта през декември на фона на регистрираните стойности на двата индекса от 97.8 пункта през ноември.

Данните се оказаха над средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха стойности на двата индекса от около 98 пункта.

Това бе най-високата стойност на индекса на бизнес доверието за последните пет години в най-голямата европейска икономика. Той се изчислява месечно на база мнението на близо 7000 мениджъри в най-големите компании в страната.

Анализаторите обясняват ръста на увереността в доброто развитие на бизнес средата на немската икономика в голяма степен със спада от близо 12% на единната валута спрямо долара.

От друга страна ползотворно влияние оказва и спадът от близо 14% в цената на петрола от постигнатия му в края на август исторически максимум.

След положителните данни европейските индекси отбелязаха ръст, като немският DAX се повиши към момента с 0.4% до ниво от 5 317 пункта, а френският САС 40 добави 0.2% до ниво от 4 683 пункта.

Ръст регистрира и единната валута, като еврото се повиши над психологическото ниво от 1.2000, след като преди това се търгуваше на нива от около 1.1980 долара за едно евро.

Повишение отбеляза еврото и спрямо японската валута, като се повиши до ниво от 136.80 йени за едно евро, след като по-рано сутринта еврото се разменяше на нива от около 136 йени за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още