IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките на японската фондова борса продължават

Грешките на Японската фондова борса продължават, след като вчера служител на брокерската компания Nikko Citigroup е закупил по погрешка 1000 пъти повече акции отколкото възнамерявал

11:58 | 05.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на японската борса отново бе принуден да дава изявления по повод брокерски грешки; снимка: Ройтерс
Шефът на японската борса отново бе принуден да дава изявления по повод брокерски грешки; снимка: Ройтерс

Грешките на японската фондова борса продължават, след като вчера служител на брокерската компания Nikko Citigroup е закупил погрешка 1000 пъти повече акции отколкото възнамерявал.

От компанията обясняват, че грешката няма да й се отрази негативно, тъй като брокерът, сключил сделката, е търгувал за собствена сметка.

Объркването е станало с акциите на Nippon Paper, като търговецът е заявил за покупка 2000 акции, смятайки, че цената им е по 502 йени всяка, докато пазарната им цена е била 502 000 йени. Сделката е била на стойност около 1 млрд. йени (8,6 млн. долара).

Това е довело до ръст в акциите на компанията от цели 8,1% в сряда до 510 000 йени, или най-високото им ниво от март 2005 година.

След като от брокера са уведомили борсата за станалата грешка обаче, днес акциите на компанията загубиха 1,4% от стойността си до ниво от 503 000 йени.

Грешката на борсата бе поредната, след като през миналия месец грешно въведена оферта за продажба на акции предизвика вълнения на фондовата борса в Токио и загуби за компанията на брокера за 27 млрд. йени (223,2 млн. долара).

Брокер на Mizuho Securities Co. въвежда оферта за продажба на 610 хил. акции на J-Com Co. на цена една йена, вместо истинската поръчка от клиент за една акция на цена 610 000 йени (малко над 5 хил. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още