IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът срещу Colonial - част от студена война в енергетиката

Данните са важни, тъй като показват потреблението на енергия и как работи индустрията, посочи главният редактор на информационния портал 3e News

18:06 | 10.05.21 г.
Ударът срещу Colonial - част от студена война в енергетиката

„Тази ситуация според мен е част от студената война, в която вече се намираме и която определя голяма част от действията на т.нар. вражески страни“, посочи тя.

Припомняме, че при атаката срещу оператора на тръбопроводи Colonial Pipeline хакери са откраднали стотици гигабайти данни и заплашват да ги публикуват, ако компанията не плати откуп.

Галина Александрова заяви, че не знае обаче за други подобни случаи с хакване на енергийни компании и искане на подкуп.

„Не съм чувала за други, но така наречените шпионски игри са именно това – да се изясни състоянието на енергийните мрежи и на производството и потреблението на енергия, природен газ или нефт“, посочи главният редактор на 3e News.

По думите й e много трудно да се установи откъде са хакерите, тъй като те преминават през различни сървъри, през различни страни. „Ако са добри, те обикновено разпиляват следите си“, допълни тя.

Галина Александрова напомни, че не е случайна защитата на енергийната инфраструктура, като в повечето страни тя е със статут на обект на национална сигурност.

„Движението на енергийните потоци, дали ще са газови, дали ще са електроенергийни или пък нефт, винаги са от голямо значение, каза още тя.

Според нея една авария може да нанесе много сериозни икономически щети и да навреди на екологията в различните страни.

„Данните наистина са важни, тъй като това показва потреблението на енергия от различните енергоизточници, от там нататък как работи индустрията. Така че могат да се правят много изводи за икономиката на всяка от страните, които са засегнати“, обясни Александрова.

Тя е на мнение, че най-тежкото последствие от подобни атаки са трусовете на пазара на горива.

„Ако имат за цел да преустановят пренасянето на електроенергия, газ или нефт, то това ще затрудни доставките и ще повлияе на цените. А липсата на сигурност за енергийните мрежи може да доведе до рязко понижаване или повишаване на цените – цени на енергията или понижаване на акции на компаниите, които транспортират или произвеждат енергия“, очаква Галина Александрова.

Тя напомни, че бизнесът в България има месец да избере доставчик на електроенергия, ако иска да избегне автоматичното преминаване към т.нар. доставчик от последна инстанция. Информация за това колко фирми са се спрели на конкретен доставчик няма.

„Ясно е, че голяма част от фирмите все още не са избрали доставчик. Проблемът е, че цената при доставчиците от последна инстанция, към които фирмите ще преминат автоматично, ако не изберат, са с 30 до 50% по-високи от пазарната“, пресметна експертът.

Според Александрова от Комисията за енергийно и водно регулиране са наясно с това. Именно заради това те излизат с инициатива да преработят методиката за ценообразуване, основно в частта, която касае доставчиците от последна инстанция.

Кои фирми ще са ударени от високите цени, ако не избират доставчик? Ще има ли обединение на енергийните пазари с Гърция, Сърбия и Румъния? Ще се спазят ли сроковете в проекта за довършване на газовия интерконектор с Гърция?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още