IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед планира да повиши лихвите скоро и да намали значително притежаваните активи

Американската централна банка мотивира решението си за край на разхлабената парична политика със стабилните ръстове на пазара на труда

22:14 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв сигнализира в сряда, че е вероятно да повиши лихвите в САЩ през март и потвърди плановете си да прекрати програмата за изкупуване на облигации същия месец, след което да започне значително намаляване на притежаваните активи, предава Ройтерс.

Тези ходове ще завършат излизането на американската централна банка от разхлабената парична политика, която определи пандемичната ера, и ще я насочат към по-неотложната борба с инфлацията.

"Комисията смята да повиши лихвата на заседанието през март", ако има условия за това, каза председателят на Фед Джером Пауъл на виртуална пресконференция след заседанието на централната банка. Той допълни, че ръководителите не са взели никакви решения за пътя пред политиката, защото тя трябва да бъде гъвкава. 

„Сега, когато инфлацията е доста над 2%, а пазарът на труда е силен, Комисията очаква, че скоро ще е уместно да повиши целевия диапазон на федералната лихва“, съобщи Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) в единодушно комюнике след края на двудневното заседание.

Членовете на FOMC са се съгласили също да определят принципи за „значително намаляване“ на размера на огромните притежавани активи чрез ограничаване на частта от главницата по облигации с настъпващ падеж, която ще се реинвестира всеки месец. Планът ще започне след повишаването на лихвите, съобщи Фед, без да определя конкретна дата, темп или окончателен размер.

С течение на времето притежаваните от Фед активи за близо 9 трлн. долара няма да бъдат намалени, а преориентирани от обезпечени с ипотеки ценни книжа към американски държавни ценни книжа, „минимизирайки по този начин последиците от притежанията на Федералния резерв върху разпределянето на кредитите в секторите на икономиката“, отбеляза централната банка.

Като мотив за придвижването на плана си за затягане на паричната политика Фед посочва „стабилните“ ръстове на заетостта през последно време, които продължават дори в момент, когато вариантът омикрон на коронавируса тласка броя на заразените на ежедневна база до рекордни нива. Макар че централната банка спря с преценките кога може да се успокои инфлацията, в съобщението се посочва, че ръководителите продължават да очакват подобряването на глобалните вериги за доставка да смекчи темпа на ръст на цените. Фед Фед

В седмиците след предишното заседание на Федералния резерв на 14 и 15 декември се появиха нови рискове с опасенията на западните страни от руско нахлуване в Украйна и инвеститорите разпродават акции.

Това не се споменава в комюникето, нито отклонява Фед от решението му да положи усилия за овладяване на инфлацията, която достигна десетилетни върхове.

“Дисбалансите в търсенето и предлагането, свързани с пандемията и повторното отваряне на икономиката продължават да допринасят за повишените нива на инфлацията“, отбелязва Федералният резерв. Цените на потребителските стоки в САЩ нараснаха със 7% на годишна база, най-високото ниво от 80-те години на миналия век.

Повишаване на лихвата от централната банка ще бъде първото от 2018 г. насам, като много анализатори прогнозират вдигане с четвърт пункт през март, последвано от още три тази година и допълнителни ходове след това, отбелязва Bloomberg. Според критиците Фед е бил твърде бавен в действията си и сега изостава от кривата в справянето с инфлацията, въпреки че ключови пазарни показатели не подкрепят това виждане. Дори някои ръководители на Фед обсъждат публично дали трябва да повишат лихвите повече тази година от прогнозираното. 

Заседанието в сряда е последното от настоящия мандат на Пауъл като председател на Федералния резерв, който изтича в началото на федруари. Той е номиниран за нов четиригодишен мандат от президента Джо Байдън и се очаква да бъде утвърден от Сената с подкрепата на двете партии. 

През втория си мандат 68-годишният Пауъл ще трябва да убеди инвеститорите и американското общество, че FOMC може успешно да върне инфлацията под целта на Фед от 2% и в същото време да запази ръстовете на работните места в момент, когато трудовият пазар се възстановява от пандемията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още