IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aurubis потвърди 85% ръст на тримесечната печалба

Компанията повтори повишените си очаквания за печалбата за цялата година

11:25 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Aurubis</em></p>

Снимка: Aurubis

Най-големият производител на мед в Европа Aurubis потвърди в понеделник прогнозата си за 85% ръст на тримесечната печалба и повтори повишените си очаквания за печалбата за цялата година, тъй като високите цени на металите и силното производство подкрепят резултатите.

Aurubis потвърди оперативна печалба преди данъците през първото тримесечие на финансовата си година, приключило на 31 декември, от 152 млн. евро спрямо 82 млн. евро за тримесечието година по-рано.

Компанията направи предварително съобщение за печалбата си на 19 януари.

Aurubis потвърди новата си прогноза за оперативна печалба преди данъци за цялата финансова 2021/22 година между 400 млн. и 500 млн. евро в сравнение с по-ранната оценка за между 320 млн. и 380 млн. евро.

"През първото тримесечие на текущата фискална година отново се възползвахме от много добрите пазарни условия както за сярна киселина, така и на пазарите за промишлените метали мед, калай, никел и цинк", коментира резултатите главният изпълнителен директор на компанията Роланд Харингс, цитиран от Ройтерс.

"Това беше подсилено от много доброто оперативно представяне на нашите заводи в обектите на топилната мрежа на Aurubis", допълни той.

От компанията заявиха, че очакват увеличаване на предлагането на медни концентрати (руда) през 2022 г. с по-високи такси за обработка и рафиниране и добри доставки на метален скрап.

Минодобивните компании плащат такси за обработка и рафиниране на топилни предприятия, за да преработват концентрат в рафиниран метал. Референтните такси за 2022 г. са се повишили с около 9% на годишна база, казват от Aurubis.

Очаква се търсенето на медни продукти да продължи да расте през тази година.

"Aurubis продължава да очаква силно търсене от електрическата индустрия, автомобилната индустрия и строителния и инфраструктурния сектор през календарната 2022 г.", посочват от компанията.

През май или юни Aurubis ще предприеме планирано спиране за поддръжка на най-голямата си топилна фабрика в Хамбург, но наличността на топилната инсталация ще се увеличи като цяло през годината.

Aurubis присъства и в България чрез дъщерното си дружество "Аурубис България". Заводът на компанията се намира в близост до гр. Пирдоп и гр. Златица. Основната дейност у нас е преработването на медни концентрати, производство на рафинирана мед, регистрирана на Лондонската метална борса като "Пирдоп", на медни аноди и вторични продукти като сярна киселина и железен силикат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още