IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата препоръчва на Гърция да продължи с реформите

През април финансовите министри на еврозоната ще обсъждат съображенията за поверителност за цифровото евро

23:15 | 25.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Еврозоната препоръчва на властите в Гърция да продължат и да увеличат усилията си по отношение на реформата на финансовия сектор и уреждането на просрочени задължения, както и да ускорят изпълнението на ангажиментите си в сферите на правосъдието и здравеопазването.

Това се посочва в позиция на финансовите министри на държавите, приели еврото, които заседаваха днес.

Позицията е във връзка с решението на Гърция да изплати предсрочно задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ) във връзка със спасителните планове за страната.

В последната си прогноза Европейската комисия (ЕК) посочва, че въпреки предизвикателните обстоятелства, причинени от пандемията, Гърция е предприела необходимите действия, за да постигне своите специфични ангажименти за реформи. 13-ияТринадесетият доклад за засилено наблюдение на страната заради спасителните програми се очаква да бъде публикуван до края на този месец.

След рязкото свиване на икономическата активност през 2020 г. Гърция постига значително икономическо възстановяване, като растежът се очаква да продължи през 2022 и 2023 г., посочват още финансовите министри на еврозоната.

В отделна позиция еврогрупата посочва, че подкрепя работата, извършена от Евросистемата и Комисията по цифровото евро. Дигиталното евро е сложен и важен проект с потенциално далечно въздействие върху гражданите и бизнеса, допълва се в съобщението.

Финансовите министри на еврозоната редовно ще преразглеждат тази тема и ще обсъждат различните ѝ измерения, така че да се изградят общи цели и политически измерения на цифровото евро.

Следващата дискусия за цифровото евро ще е през април 2022 г. На нея финансовите министри на еврогрупата ще обсъждат съображенията за поверителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
При всякаква парична политика, Европейската централна банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от лошия начин за емитиране на евра. Накратко за ситуацията: Прилага се лош начин за емитиране на евра. Допусканата европейска парична грешка е водещата причина за финансовите трудности в Гърция. Ако се прилагаше добър метод за емитиране на евра, правителствата от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове. Постижимо е подобрение. Въвеждането на добър метод за емитиране на евра е условие за устойчиво въздействие срещу финансовите трудности в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още