IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: ЕЦБ и Фед може да направят меко приземяване, без да счупят икономиката

Инфлацията не може да се бори с агресивно покачване на лихвените проценти, особено когато тя е смесена и неравномерна, посочи Антон Панайотов

22:06 | 16.06.22 г. 4
Експерт: ЕЦБ и Фед може да направят меко приземяване, без да счупят икономиката

„Пазарът направи своята реакция преди да бъде анонсирано покачването със 75 базисни пункта. На този етап е рано за коментар, защото големите пари мърдат по-бавно“, посочи инвестиционният консултант.

Според него пазарите очакват как ще реагира Федералният резерв и се надяват да има малко повече яснота от интервюто на Пауъл в петък.

„Не трябва да забравяме че Фед и ЕЦБ нямат за задача да гадаят и да са проактивни – те трябва да бъдат реактивни и да действат единствено и когато имат статистическите данни, които да потвърдят дадена теза“, каза Панайотов.

По думите му централните банки показват на пазара, че са готови да реагират, като в момента си отварят възможността да действат по-агресивно или по-пасивно в зависимост от това какви са сигналите от икономиката.

“Пазарът започва да гледа към твърдото приземяване, но меко кацане все още е възможно. Това е причината ЕЦБ да не бърза да бъде агресивна. Тя е обвинявана, че до момента не е вдигнала лихвите, но в това ѝ решение стои разбирането, че такава инфлация не се бори с качване на лихвите“, обясни Антон Панайотов.

Той напомни, че Европа е доказала в последните 15 години, че е способна да намира изключително добри решения и подходи при решаване на своите кризи. „Безспорно ЕЦБ има достатъчно оръжия, с които да се справи и да постигне меко приземяване, без да счупи икономиката. Имат възможност и на тяхна страна е пълното осъзнаване, че тази инфлация не е като другите инфлации. Това е инфлация породена изключително от енергийната криза”, категоричен е финансовият експерт.

Колко време ще отнеме на Фед и ЕЦБ да успеят да направят меко приземяване? Какви са рисковете пред свръхзадлъжнелите страни? По какъв начин инфлацията помага на правителствата? Очертават ли се активи, които да са убежища да задаващата се рецесия? Как да се направи диверсификация при повишаваща се инфлация? Кои са важните събития, които ще следи инвестиционната общност с повишен интерес?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
За разлика от теб имам доста познания по икономика и финанси. Има доказано работещи методи как да стане това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да, ти, копейника тpoл, беше там и знаеш какво щели и какво нямало да направят, нали?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Не е само енергийна, а следствие от целите на ЕС да вдигне инфлацията преди Коронката, а по време на коронката с безконтролното печатане на пари и раздаване на калпак ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Могат, но няма да го направят. Години наред правят поразии та сега ли ще се спрат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още