IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq закупи 15% от LSE за 447,5 млн. паунда

Nasdaq е закупила дела от Ameriprise Financial Inc.'s Threadneedle Asset Management Ltd., който е вторият най-голям акционер на лондонската борса

09:35 | 12.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Nasdaq закупи 15% от LSE за 447,5 млн. паунда

Най-голямата щатска електронна борса за търговия Nasdaq Stock Market Inc. е станал най-големият акционер в London Stock Exchange Plc (LSE), след като е платил 447,5 млн. паунда за 15% от капитала на борсата, или 1 175 пенса за акция. 

Анализаторите очакват днес акциите на LSE да отбележат ръст по време на търговията си в Лондон, след като вчера приключиха деня при ниво от 1 038 пенса за брой.

Очакванията са щатската борса да поднови преговорите за закупуване на мажоритарния дял от лондонската борса, като инвеститорите очакват нова оферта.

От декември 2004 година акциите на лондонската борса регистрираха ръст от над 100% в резултат на значителния интерес и спекулации за закупуване на борсата.

От ръководството на борсата отхвърлиха няколко оферти на големи борси и банки, като ги определиха като твърде ниски и по този начин допълнително съдействаха за ръста на акциите на борсата.

В края на март Nasdaq оттегли офертата си за Лондонската фондова борса (LSE) в размер на 950 пенса на акция, след като ръководството на британската борса не я одобри. Оттеглянето на предложението стана реалност, след като лондонската борса определи офертата на Nasdaq като ”твърде ниска” и неоценяваща напълно перспективите пред LSE.

Предложението на Nasdaq бе третият неуспешен опит за закупуването на лондонската борса, след отхвърлени оферти на Deutsche Boerse и Macquarie Bank, като австралийската финансова институция предложи едва 580 пенса за акция.

Nasdaq е закупила дела от Ameriprise Financial Inc.'s Threadneedle Asset Management Ltd., който е вторият най-голям акционер на лондонската борса.

След новината акциите на щатската борса загубиха 1.3% от стойността си до ниво от 40.85 долара за брой.

Цената, платена от щатската борса на акция, е 25 пъти по-голяма от прогнозираната печалба на акция на лондонската борса за годината до края на март 2005 година.

На пода на лондонската борса се търгуват инструменти на стойност около 600 млн. долара на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още