IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди производители стоят зад силата на „китайските“ високи технологии

Общо 500 000 чуждестранни компании са избрали за място на производство азиатската страна

17:44 | 13.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Чужди производители стоят зад силата на „китайските“ високи технологии

Китай продължава да се утвърждава като търговска сила, включително и в областта на високите технологии, но всъщност износът на произведените в страната продукти в голяма степен се дължи на компаниите с чуждестранно участие, се казва в коментар на АФП.

Последните обявени резултати показват повишение от близо 26 на сто в износа на страната за периода януари-май, като над половината (57,42%) са машини и електронни изделия, а около 30% са продуктите от областта на високите технологии.

Общо 500 000 чуждестранни компании са избрали за място на производство азиатската страна, като по този начин са й помогнали да допринесе за 7 на сто от световния износ през 2005 година, спрямо едва 2 на сто през 1985 година.

Въпреки наличието на големи китайски имена в IT сектора като Haier, Huawei, ZTE или Lenovо, по-голямата част от производителите в сферата на високите технологии всъщност са поделения на компании като Alcatel, Samsung и Nokia. В голяма степен благодарение на тях Китай официално е третият по големина износител в света и първи в сектора на информационните технологии и телефонията.

Проучване на финансовия институт Ixis-Cib сочи, че всъщност цели 61% от износа на Китай идва от заводи, финансирани от чуждестранни капитали.

В областта на високите технологии чуждестранните инвестиции заемат от 80 до 90 на сто от пазара, според оценки на западни експерти.

Китай знае как да привлече инвеститорите: разполага с добра инфраструктура, не много скъпи терени, преференциални данъчни постановления. Към тях могат да се прибавят и намалените такси за внос на голяма част от оборудването и многобройната евтина работна ръка.

Китай е също така и третият по големина вносител, като внася огромно количество продукти за сектора на високите технологии. Повечето от тях не са предназначени да задоволят търсенето в страната, а се използват за производството на високотехнологични продукти за износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още