IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На кои летища в света се чака най-много?

Най-много търпение се иска за бразилските аерогари, най-точни са полетите в Корея и Япония

12:58 | 15.01.08 г.
На кои летища в света се чака най-много?
Метеорологичните условия от последните дни нееднократно затваряха летища и пристанища у нас. Новините за намалена видимост и анулирани полети станаха ежедневие, а на най-честите кадри и снимки в медиите бяха на изнервени пътници, прекарали часове в очакване на полетите си.

За да сравни ситуацията у нас с общата картина в световен мащаб, Investor.bg представя класация на американското списание Форбс на летищата с най-голямо закъснение на полетите в света.

Според нея бразилското международно летище Brasilia International се оказва аеропортът с най-голямо закъснение на полетите, като по-малко от 27% от всички планирани полети през 2007 г. там успяват да се реализират в рамките на 15 минути от планирания час на заминаване, сочат данни на FlightStats, услуга, която следи информация за полетите. Средното време за изчакване на летището в бразилската столица е било 52 минути.

Други бразилски летища също попадат напред в класацията. От двете основни летища в Сао Пауло - Guarulhos и Congonhas International, само 41% и 43% съответно от всички самолети излитат навреме, с което двете аерогари се нареждат на трето и на четвърто място. Сао Пауло е и сред най-лошите места в света, що се отнася до пристигащи полети. Само 54% от самолетите, кацащи на Congonhas, и 59% от тези за Guarulhos са пристигнали навреме през миналата година.

На основното летище в Рио де Жанейро също има големи закъснения, но то не попада в класацията заради относително малкия си размер, защото подреждането включва само международни летища, обслужили най-малко 10 млн. пасажери през 2006 г.

Бразилия далеч не е единствената страна с липса на точност на полетите.

На второ място в класацията е международното летище в Пекин Beijing Capital International, където само 33% от всички полети са започнали навреме през 2007 г. Аерогарата е най-натоварената в Китай, като е обслужила близо 49 млн. пътници през 2006, откогато са последните налични данни. По-късно тази година се планира мащабно разширяване на летището в Пекин.

Второто най-натоварено летище в Африка след това в Йоханесбург – египетското Cairo International - се нарежда на пето място по закъснения - 47% от самолетите са излетели навреме през миналата година, а средният период на изчакване е 43 минути. През 2006 г. през него са преминали 10,8 млн. пътници. Основното летище в Египет не се справя твърде добре и при пристигащите полети - почти 44% от самолетите не са кацнали съгласно разписанието миналата година.

В Европа най-зле се представя летище Charles de Gaulle в Париж, което е шесто в общата класация. Френското летище е известно с огромните разстояния между терминалите, затова фактът, че половината от самолетите там са излетели навреме от него може би не е толкова странен. Освен това пътниците не са чакали дълго време – над половината от закъснелите самолети излитат в рамките на 30 минути след обявения час.

Форбс предлага и класация на летищата с най-голямо закъснение при пристигащите полети. На първо място в нея е най-натовареното индийско летище Chhatrapati Shivaji Mumbai International. През миналата година малко над 44 на сто от самолетите са кацнали там съгласно разписанието, като средното закъснение е 45 минути. Аерогарата е обслужила 21,4 млн. пътници през 2006 г. Заминаванията от Мумбай са по-надеждни – 72% от самолетите излитат навреме.

Второто място се заема от друго индийско летище – това в Делхи. Малко над 45% от полетите, пристигащи на Delhi Indira Gandhi International, са успели да кацнат навреме миналата година.

На трето място е бразилското Sao Paulo Congonhas, където само 54 на сто от самолетите са пристигнали навреме. От тях 40% са закъснели с поне 45 минути. Така заради неточността както при заминаващите, така и при пристигащите полети аерогарата заслужава титлата „Летището с най-много закъснения в света“, коментират от Форбс.

Близо 58% от кацащите на летище LaGuardia в Ню Йорк пристигат навреме, а средното време за изчакване е над час, заради което аерогарата е на четвърто място.

На пето място е щатското Newark International, което е по-натоварено от LaGuardia (36,7 млн. пасажери за 2006 спрямо 26,5 млн. за LaGuardia). Малко над 58 на сто полетите са кацнали навреме на Newark International миналата година.

На кои летища в света има най-малко закъснения? Корея и Япония.

Близо 95% от търговските полети са пристигнали навреме на летището Gimpo International в Сеул, с което аерогарата е най-ефективната с света относно пристигащите полети. На летище Itami International в Осака само 8 на сто от самолетите не са кацнали навреме, а 97% от заминаващите полети са били съгласно разписанието през 2007 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още