IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшиви стоки заливат ЕС, над половината идват от Китай

Пиратската продукция на европейските пазари с произход от България е 1,6%

16:56 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фалшиви стоки заливат ЕС, над половината идват от Китай

Европейските пазари са залети от вълна от фалшива продукция. Това е съобщил днес на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по данъчната политика и митническия съюз Ласло Ковач, цитиран от Итар-Тасс.

По думите му „нито един от секторите на пазара не е защитен от разпространението на пиратска продукция”. Зачестяват фалшификатите от областта на хранителните стоки, козметични средства, медикаменти детски играчки, които застрашават здравето на европейските потребители.

Представяйки доклада в сферата на борбата с фалшивата продукция за 2007 г., Ковач подчертава, че 58% от цялата пиратска продукция в ЕС е с произход от Китай. От Турция, Индия, Грузия и Швейцария идват по между 2% и 5% от фалшивите стоки, открити през миналата година в ЕС.

Фалшификатите на европейските пазари с произход от България са 1,6%.

Произходът на 15% от фалшивите стоки изобщо не е установен.

Европейските митнически служби през миналата година са задържали със 17% повече фалшиви стоки спрямо 2006 г., като броят им е достигнал 43 хил.

Според данните в доклада отделни сегменти на пазара бележат бум по фалшива продукция. „Шампион” е парфюмерията, където фалшивите стоки са нараснали за година над 3,5 пъти, фалшивите детски играчки са се удвоили, а фалшивите медикаменти в ЕС са с „ръст” от 51%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още