IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК бори тютюнопушенето с увеличение на акциза за тютюневите продукти

Новата проектодиректива на комисията цели също да намали контрабандата на тютюневи изделия вътре в ЕС

17:15 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК бори тютюнопушенето с увеличение на акциза за тютюневите продукти

Европейската комисия представи предложение за директива, с която да се промени сегашното законодателство по отношение на акциза върху тютюневите продукти, съобщиха от ЕК.

Проектът предвижда постепенно увеличаване на минималните нива на акцизите в ЕС върху цигарите и ситно нарязания тютюн до 2014 г. Директивата също така ще осъвремени дефинициите за различните типове тютюневи изделия, така че да се премахнат вратичките в закона, които позволяват неправилно прилагане на по-ниски акцизи за някои продукти.

Очаква се директивата да намали разликите между акцизите в различните страни членки и по този начин да помогне за справянето с контрабандата на тютюневи изделия вътре в ЕС. Друга цел на проекта е правилата за облагане с акциз да станат по-прозрачни, както и да допринесе към мерките за намаляване на потреблението на тютюневи изделия с 10% в следващите пет години.

Към момента има значителни разлики в нивото на акциза в отделните страни членки, като при цигарите разликата между най-ниското и най-високото ниво може да достигне близо 600%.

Сегашният акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 57% от цената и поне 64 евро на 1000 цигари за продукти, попадащи в най-популярната ценова категория за дадена страна. Концепцията за най-популярната ценова категория обаче е създадена преди повече от 30 години, когато националните пазари са били доминирани от една марка. Сега пазарът е по-динамичен и комисията предлага тази категория да се замени със средно претеглена цена от всички цигари за определяне на базата за акциза.

Предложението на ЕК е тези 57% да бъдат увеличени на 63% от средно претеглената цена, а нивото от 64 евро да стане 90 евро за всички цигари до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още