IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания гарантира изцяло влоговете на гражданите си за следващите две години

За гарантиране на влоговете ще бъдат заделени 35 млрд. крони (близо 4,7 млрд. евро)

12:29 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дания гарантира изцяло влоговете на гражданите си за следващите две години

Правителството на Дания обяви днес намерението си да гарантира изцяло влоговете на гражданите си в банките в страната в условията на световна финансова криза, съобщиха световните медии. Вчера такава мярка обяви и германското правителство.

От Министерството на икономиката на Дания уточняват, че за тази цел ще бъде създаден фонд на стойност 35 млрд. крони (близо 4,7 млрд. евро), което ще „позволи на притежателите на влогове да избегнат загуби в близките две години”.

От министерството признават същевременно, че международната криза се е отразила вече на финансовите пазари на Дания, съществено ограничавайки достъпа на много банки до ликвидни средства.

Премиерът на страната пък е призовал днес датчаните „да не се поддават на паника”. По неговите думи, икономиката на кралството „както и преди се опира на солидна и надеждна база”, въпреки че във финансовия сектор на страната, „действително са възникнали определени проблеми”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още