IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите отчети изстреляха американската борса

Повишени очаквания на Wal-Mart донесоха оптимизъм на Wall Street

23:10 | 22.10.09 г.
Финансовите отчети изстреляха американската борса

Първоначално сесията зад океана стартира разнопосочно за основните борсови индекси, тъй като излезлите икономически данни за САЩ бяха смесени. Това от своя страна породи опасения, че цените на акциите са прекалено оптимистични по отношение на икономическото възстановяване.

Впоследствие обаче в самия край на сесията бичите настроения на Wall Street взеха превес, изстрелвайки основните борсови индекси.

Повод за това станаха отчетите на някои компани, както и изявление на американската верига за търговия на дребно Wal-Mart, според което продажбите на компанията ще се увеличат през тази година, а през следващата темпът им на покачване ще е дори по-бърз.

Според Wal-Mart тази година продажбите на компанията ще се увеличат с 1-2 процента, а догодина ръстът им ще бъде 4-6 на сто.

Освен това по-добри отчети от очакванията на пазара показаха 3M Co., Travelers Cos., AT&T Inc. и McDonald's Corp.
В резултат Dow Jones IA затвори с актив от 1,33% до 10 081 пункта, Nasdaq добави 0,68% до 2 165 пункта, а S&P 500 отчете ръст от 1,06% до 1 092 пункта.

През изминалата седмица броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за социални помощи се увеличи с по-бързи темпове от очакванията на анализаторите. Данните на Бюрото за трудова статистика показаха, че новите молби за помощи при безработица са нараснали с 11 хил. до 531 хил. за седмицата до 17 октомври при очакван ръст до 516 хил.

Днес анализаторите на Конферентния борд, който е водеща бизнес организация с нестопанска цел, прогнозираха, че рецесията в САЩ е отминала и икономиката е нараснала през четвъртото тримесечие.

Конферентният борд изготвя един от най-важните показатели, които прогнозират състоянието на икономиката – индексът на водещите индикатори. Той се е повишил за шести пореден месец през септември и нараства с най-бързите си темпове от 1983 г, досега. Индексът на водещите индикатори бележи месечен ръст от 1%, след като нарасна с 0,4% на месечна база през август и с още 1% през юли.

Една от най-големите фармацевтични компании – щатската Merck, утрои печалбата си през третото тримесечие. Акциите на компанията затвориха със ръст от 0,58% до 32,87 долара за брой.

От своя страна отчетът на 3М надмина пазарните очаквания, като компанията повиши прогнозата си за печалбата за цялата 2009 година. Печалбата на компанията възлезе на 1,37 долара на акция, като средните очаквания на Wall Street бяха за 1,17 долара печалба на акция.

3М повиши прогнозата си за печалбата за цялата 2009 година на 4,5-4,55 долара на акция. Предишната прогноза на компанията бе за печалба в размер на 4,1-4,3 долара на акция.

Акциите на 3М се покачиха с 3% до 78,8 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още