IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Украйна и Русия помрачи оптимизма на бизнеса в еврозоната

Индексът на икономическото доверие, изчисляван от Еврокомисията, се е понижил през април

14:37 | 29.04.14 г.
Напрежението между Украйна и Русия помрачи оптимизма на бизнеса в еврозоната

Бизнесът в еврозоната е изгубил част от оптимизма си заради нарастващото напрежение между Украйна и Русия и анексирането на Крим от Москва, сочат данни на Европейската комисия (ЕК), цитирани от MarketWatch.

Потребителите обаче запазват по-оптимистичното си настроение за перспективите пред тях заради по-позитивните оценки за заетостта и очакванията, че ръстовете на цените през следващите месеци ще са по-малки.

Индексът на икономическото доверие в еврозоната, изчисляван от Еврокомисията, за април се е понижил до 102 пункта от 102,5 пункта през март – първи спад от април 2013 г. Индикаторът измерва настроенията на бизнеса и потребителите.

Резултатът е изненадващ, тъй като анализатори, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха индексът да нарасне до 103 пункта.

Бизнес доверието се е понижило в Германия, Франция, Холандия и Испания, а в държавите извън еврозоната спад е отчетен в Полша и Румъния, които граничат с Украйна.

Европейският съюз (ЕС) се присъедини към САЩ и наложи допълнителни санкции на Русия заради ситуацията в Украйна. Европейски и американски дипломати коментират, че се цели да бъдат обхванати ключови сектори за руската икономика, включително енергетиката, финансовата и военната индустрии.

Нарастващото напрежение между Москва и Киев донякъде обяснява загубата на оптимизъм, но има знаци, че поскъпването на еврото също оказва натиск върху производителите.

Индексът, който отчита доверието в индустрията, се е понижил до -3,6 пункта през април от -3,3 пункта през март. Очакванията бяха за ръст на индекса до -3 пункта. Производителите съобщават за спад на поръчките за износ и подчертават, че са по-малко конкурентни на световните пазари спрямо предходния тримесечен период.

Като цяло обаче икономическото доверие в ЕС се повишава през април, но благодарение на нарастващия оптимизъм във Великобритания. Индексът се е повишил до 116,2 пункта през април от 105,3 пункта през март, като на Острова е отчетен ръст до 119,5 пункта от 112,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още