IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

Водещи икономисти се обединиха около виждането, че хармонизацията ще е в ущърб на страната ни и ще предизвика дългосрочни негативни ефекти

08:43 | 28.11.11 г. 28
България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

България не би трябвало да подкрепя евентуална обща фискална политика в Европейския съюз. Причната за това е, че данъците у нас са доста ниски, а уеднаквяването вероятно ще стане към по-високите ставки, характерни за Западна Европа.

Около тази теза се обединиха анализатори от Macro Watch, участвали в дискусия за перспективите пред България и проблемите на Европейския съюз и еврозоната.

В момента Европейският съюз е изправен пред огромни предизвикателства. Те могат да бъдат преодолени чрез задълбочени структурни реформи или изключване на държави от еврозоната, посочиха специалистите.

Поведението на българските политици в този момент трябва да е насочено категорично към запазване на самостоятелната фискална политика, стана ясно от изказванията на икономистите.

Само по този начин ще може да се върви към сближаване на доходите в България и тези в Европейския съюз.

В момента пазарите се фокусират основно върху дълговете на отделните правителства. Това отчасти може да донесе успокоение в България, тъй като правителственият ни дълг е доста нисък на фона на останалите страни в ЕС.

Проблемът за България обаче е ниското качество на управление и неефективността на институциите, които поставят значителни рискове, предупреди изпълнителният директор на Институт Отворено общество Георги Стойчев.

Стойчев е категоричен, че „Европейският съюз няма да е същият след кризата и основната работа на българското правителство е да защити политиките на сближаване на доходите с тези в останлите страни от ЕС”.

Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Затова сега инстинктивно всички се обръщат към централизираната икономика, към командните модели, защото само така могат да се управляват ефективно държавните разходи, а в Европа и Америка те са огромни! След като в кризата всички гледат към правителствата за ефективни решения, значи, че всички очакват от държавата да води икономиката, а това знаем какво значи - повече държава, повече социализъм! Нека не забравяме, че левите идеологии са възникнали именно като реакция на кучешкия живот, който се предлага на онези слоеве от обществото, класифицирани като по-непълноценни. Ако сега нещата се оставят да се развият по естествен за капитализма начин, не се учудвайте на нов подем на всякакви революционно настроени идеологии, които все ще се намери кой да обедини в един момент... и се сещам за култовата реплика на Г. Димитров пред съда в Лайпциг за "колелото на историята"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
senzor
преди 12 години
Съвършено вярно! ЕС трябва да бъде такъв, какъвто беше създаден - Общ пазар. Експериментите от вида на СССР, СФРЮ и други подобни завършват по един и същи начин - разпадане с неприятни последици. Време е всички да разберат - много сме различни, за да се съюзяваме толкова тясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 12 години
В цялата суматоха се хвърлят само димки, но нокой не смее да нарече нещата с истинското им име: "Провал на системата"! Всички ангажирани с кризата отговорни фактори много добре знаят какво трябва да се направи, за да бъде един капиталистически модел успешен, но никой не смее да плати социалната цена! Никой политик няма куража да се изправи пред милиони европейци и да им каже в очите, че половината не е трябвало да се раждат, защото не са достатъчно талантливи, работливи или предприемчиви и за тях няма хляб. Да обясни, че по-талантливите, по-работливи и по-предприемчивите ще имат за себе си и семействата си купища хляб и сиренце, от който ще дават по залък само на избраните да работят за тях, а останалите трябва да изчезнат, защото държавата не е социален институт! Кризата е цената на изпълнените предизборни обещания на политиците - капитализъм с човешко лице!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
ензоров - много точно казано !!! Хеле пък затварянето на атомни централи - отстрана на държави като Германия - дето не ги заплашват нито земетресения, нито цунами. Доказателство, че в ЕС вече не властват нито народите, нето предприемачите - а тъпите чиновници, които оправдават съществуването си, измисляйки бузумни програми и наредби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Съгласен съм донякъде със втори и трети коментар, но те изпуснат някой подробности, като например каква ни е алтернативата? да вземат да се замислят колко неща направихме защото ни натискат от Европа и че в България политиците от 22 години нищо не промениха? Още нещо да говори се много, че на запад били големи данъците това онова, но някой дава ли си сметка че ние сме на едно от първите места в света по разпределение на БВП от държавата??? Това сигурно ще да е защото данъците са ни ниски и какво получава населението от това че държавата разпределя между 40 и 45 % от БВП ??? поне на запад знаят какво получават, а тука парите ги пръскаме за заплати на безброй чиновници и пенсии на бивши чиновници ??? дай да отговорим на тия въпроси и да видим кой е по-добре да ни управлява нашите лапачи и безхаберници или чужди които имат изгода да сме една добре работеща държава???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Ние по принцип би трябвало прекрасно да се оправяме без ЕС, ама се налага поради някои фактори да му ползваме услугите. За съжаление нямаме интелектуален и управленчески ресур да се справяме сами:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Добре казано, но дали ЕС и ЕЗ са наднационални, където всички са равни. Кой си спомня защо бяха създадени и от кого? Чии интереси основно защитават и чий глас се чува повече? Дали някои не са по-равни, както е обикновено в един съюз? Къде сме ние и останалите от бившите соц.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
senzor
преди 12 години
ЕС трябва да престане да финансира каквото и да е със заеми.Идеите за чисто производство, еко енергии, затваряне на атомни и въглищни централи, намалени парникови газове и вредни емисии,натура2000,минимална площ за кокошка и други от този род са чудесни но скъпи.И когато се осъществяват с пари на заем, водят до неизбежен фалит. Със заеми се финансират потенциално печеливши в краткосрочен план идеи а еко идеите се осъществяват само с вече спечелени пари.Стандартизирането на фискалните системи на страните в еврозоната ще доведе до още по-големи финансови проблеми.Отделните страни имат различни специфични нужди производства и проблеми, които не могат да се решат с обща фискална политика.В същност се поставят интересите на европейския съюз и еврозоната над националните.Несериозно е да се мисли че подобна колективизация ще успее.Бившите соцстрани трябва ясно да заявят на Брюксел: Другари, ние се връщаме от там накъдето ни водите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
tudjarov
преди 12 години
Каквото и да се предприеме вече е късно.Чака ни инфлация,голяма инфлация,хиперинфлация,фалирали банки.Когато ни предупреждаваха,че не сме готови икономически за ЕС всички бяха глухи.В най-скоро време "виденовата" зима ще ни се стори като пролет.Ще оберем плодовете на глупостта си да избираме чужди марионетки да ни управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още