IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

Водещи икономисти се обединиха около виждането, че хармонизацията ще е в ущърб на страната ни и ще предизвика дългосрочни негативни ефекти

08:43 | 28.11.11 г. 28
България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

България не би трябвало да подкрепя евентуална обща фискална политика в Европейския съюз. Причната за това е, че данъците у нас са доста ниски, а уеднаквяването вероятно ще стане към по-високите ставки, характерни за Западна Европа.

Около тази теза се обединиха анализатори от Macro Watch, участвали в дискусия за перспективите пред България и проблемите на Европейския съюз и еврозоната.

В момента Европейският съюз е изправен пред огромни предизвикателства. Те могат да бъдат преодолени чрез задълбочени структурни реформи или изключване на държави от еврозоната, посочиха специалистите.

Поведението на българските политици в този момент трябва да е насочено категорично към запазване на самостоятелната фискална политика, стана ясно от изказванията на икономистите.

Само по този начин ще може да се върви към сближаване на доходите в България и тези в Европейския съюз.

В момента пазарите се фокусират основно върху дълговете на отделните правителства. Това отчасти може да донесе успокоение в България, тъй като правителственият ни дълг е доста нисък на фона на останалите страни в ЕС.

Проблемът за България обаче е ниското качество на управление и неефективността на институциите, които поставят значителни рискове, предупреди изпълнителният директор на Институт Отворено общество Георги Стойчев.

Стойчев е категоричен, че „Европейският съюз няма да е същият след кризата и основната работа на българското правителство е да защити политиките на сближаване на доходите с тези в останлите страни от ЕС”.

Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Нова народна поговорка: не спори с финансовия министър - пари и без друго няма да има!Дянков скоро ще ще каже:"Да имаше сирене, щях да надробя попара, ама няма хляб."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Светът до момента не е бил в подобна ситуация. Инфлация е имало в отделни страни, но винаги важните, големите, световните валути, са били стабилни. В момента обаче се ликвидират големите световни валути. Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Ресурсно богати страни ще станат водещи. Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ако разпадът на евро-зоната е неизбежен, тогава какво да очакваме?Бройте България като една от "периферните икономики". Въпреки че няма да изоставяме еврото (защото не сме го приели), ние ще се срутим по най-тежкия начин, доколкото нашата валута е обвързана неразривно с еврото и ще се срути заедно с него. Ще има банкова криза, която няма да може да се овладее и банките ще фалират. Държавата няма да има твърда валута да изплаща депозитите (дори доларовите) и ще трябва да печата левове, за да ги изплаща. Това ще срине и нашата валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
България е "бананова република" Айде почвайте +ДА...-НЕима ли балъци които да не вярват в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Само че не ми е ясно при пазарната икономика, какъв е интереса на някого да помага на друг за реформи, които могат да го превърнат в конкурент. Както се писа тук целта на ЕС беше общ пазар и на създалите го им беше ясно, че на този пазар те нямат конкуренти. Това че отпускат по малко стръв за стимул дали е помощ? Вече внасяме всичко понеже не сме конкурентни. Какво изнасяме? Технологични продукти? Сега остава и данъците да уеднаквим, та вече да го няма и този стимул за инвестиция в наше производство. Какво остава за нас - хамалогия, производства които другите не искат и износа на суровини, и на останалия интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Интересен е въпросът защо България не се готви за изчезването на еврото. Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят.По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Ами времената бяха други, тогава нямаше напънът на който е подложена Европа от държави като Китай, Индия и т.н. тогава банките бяха господарите на света и на запад си помислиха, че бяха построили социализъмът . Но вече не е така времената са съвсем различни време е за реформи навсякъде, а да ти кажа като ги знам нашите какви реформи правят, ми е ясно че никога няма да се измъкнем от блатото, докато ако ни помогнат за реформите може някой ден България да е едно добро място за живеене, защото колко и да ни нареждат тука си има доста кадърни хора и ако се създадът добри условия можем да стигнем поне стандарта на централноевропейските страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Абсолютно! и само да добавя/по-скоро коригирам/ ..."едно добре работещо стадо от безправници, не държава"...Разликата е огромна. Иначе, казаното в коментарите е вярно. Въпроса е, че сме много малки с "малки" политици та да провеждаме контролиран протекционизъм и отстояваме икономическа независимост. Пък и толкова се изкраде, че...мъъъка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
"да видим кой е по-добре да ни управлява нашите лапачи и безхаберници или чужди които имат изгода да сме една добре работеща държава???" Бояне, те тия чуждите сигурно са имали изгода и Гърция че и някои други да са добре работещи държави.Виж резултата и се замисли дали и ние няма да станем такава"добре работеща държава" под вещото чуждо ръководство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Обаче нека не пропускаме факта, че и СССР, СФРЮ, и ЕС са опити да се създаде еквивалент на САЩ и до голяма степен неуспехът или направо провалът на подобни начинания е бил подстрекаван, инспириран или направо пряко сътворен именно от "зад океана". За американските интереси всякакви силни форми на съюзяване са особено изнервящи и те винаги намират начин да им подложат динена ***. Не е зле и Путин да си има едно наум с неговия "Евразийски съюз"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още