IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавна регулация за лекарствата на свободния пазар – нож с две остриета

Обсъжда се здравното министерство да определя цените за целия фармацевтичен пазар, бизнесът се опасява от монополно положение

08:00 | 08.08.12 г. 15
<p>
	Снимка:&nbsp;marilyn monroe silly&#39;&nbsp;&nbsp; Лиценз: <a href="http://www.flickr.com/photos/36697314@N00/" target="_blank">Creative Commons</a></p>

Снимка: marilyn monroe silly'   Лиценз: Creative Commons

Хасърджиев смята, че трябва да се прецени дали държавата има административен ресурс да извършва подобна регулация, защото и сега комисията по цените в министерството не се справя с хилядите лекарствени позиции, регистрирани в агенцията по лекарствата.

Трябва да се установи точно какъв е пазарният дял на продуктите без рецепта, средната им пазарна цена в България и в други европейски страни. Едва тогава си струва да се пристъпи към гласуване на подобна мярка и да се избегне излишна инвестиция в административен капацитет, смята той.

Росен Казаков, председател на Българска генерична фармацевтична асоциация, защитава коренно противоположната позиция. Той твърди, че всяка държавна регулация върху конкурентни цени води до монопол и ситуация, при която държавата контролира цените на целия лекарствен пазар, няма да доведе до понижаване на цените на медикаментите, а до задържането им на едно ниво.

Според Казаков усилията на държавата трябва да бъдат насочени към увеличаването на конкуренцията и увеличаването на средствата за генерични лекарства, като естествен механизъм за ограничаването на разходите по това перо.

Експертът припомня, че регулация на цените на лекарствата без рецепта е имало преди години и чрез усилията на индустрията законът е променен, като се взема под внимание препоръката на ЕК, че страните-членки на ЕС трябва да регулират цените само на тези лекарства, които се заплащат с публични средства, тъй като в противен случай ще се наруши принципът на свободната конкуренция.

Връщане назад би било ретроградно, смята председателят на генеричната асоциация. Повечето европейски държави ограничават в държавната регулация на пазара на лекарствата, посочва Казаков. Единствено изключение, което той посочи, е Великобритания, където обаче действат изцяло пазарни механизми при ценообразуването.

Невъзможно е да се случи подобна регулация на медикаментите, продавани свободно без рецепта, тъй като такава практика няма в нито една държава от ЕС. България сравнява цените си с осем европейски държави, а скоро референтните държави ще станат 17, така че това е теоретично невъзможно. По-добър регулатор от пазара няма. Това е експертното мнение на Деян Денев, председател на асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. "След като в Европа не регулират медикаментите, продавани без рецепта, няма какво да сравняваме. Логиката в регулацията изисква да бъдат контролирани само тези медикаменти, които са по лекарско предписание, ане тези, които са по избор на пациента", обясни Денев.

Юлиан Узунов от компанията за анализи на фармацевтичния пазар Top Management Advisors коментира, че идеята за регулиране на цените на лекарствата без рецепта е несъстоятелна, като изтъква няколко аргумента в защита на твърдението си.

Според него въвеждането на допълнително администриране убива пазара и води до дефицит на лекарства, до назначаване на нова администрация, която едва ли ще смогне с контрола.

Експертът напомня и за изискванията на Европейския съюз, които дават право на всяка страна да регулира ползването на обществените фондове, но настояват за нерегулирани цени за всички продукти на свободна продажба.

„Почти всички лекарства без рецепта имат по няколко конкурента - както продукти със същото активно вещество, така и алтернативни решения за съответното болестно състояние. Именно това поддържа цените на повечето от тези лекарства в разумни граници и всеки, който иска да ги ползва, може да закупи напълно достъпен продукт, уточнява експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Вярвам, че трябва да я има, а също съм наясно защо я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Държавата установява картел, който ще попречи на конкуренцията, доколкото я има, да понижава цените."С ръка на сърцето си отговори четейки закона, наистина ли вярваш в силата на конкуренцията в България !!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Eлекторатът сега е във възторг, едва по-късно ще установи, че Борисов вместо да изпише вежди е избол очи. Държавата установява картел, който ще попречи на конкуренцията, доколкото я има, да понижава цените. Така те винаги ще са по-високи, отколкото ако бяха конкурентни. Конкуренцията прави администрацията ненужна и затова тя предпочита монополите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Бойко има нов приятел - Веско Марешки. Който след петминутен разговор с премиера, купува футболен отбор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
След триглавата ламя на власт дойде празноглавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
optional
преди 11 години
Точно. Понякога се учудвам колко късогледи са хората и как бързо забравят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
Когато започваш нещо трябва да имаш идея къде ще стигнеш ако го направиш. В случая ако имаме еднакви цени навсякъде, по - големите ще изядат малките аптеки. След това ще имаме няколко големи вериги и олигопол или монопол на цените. И най накрая когато процесът е приключил отдавна както при бензиностациите, ще имаме протести срещу цените на горивата / лекарствата, но вече няма да може да се направи нищо. Отделно ще увеличиш безработицата - закриване на част от аптеките, оптимизиране на счетоводството и т.н. Отделно, ако държавата не си върши работата както трябва , а това задължително ще стане, ще има дефицит на определени лекарства поради неизгодност или неразрешеност за внос.С две думи, еднаквите цени ще разорят малките аптеки, ще въведат монопол и ще увеличат безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
kravata_mu
преди 11 години
направо не мога да повярвам... човек, ако искаш и в комунизма да се върнем... ужас. бе то с всички стоки да вземе държавата да фиксира цените на всичко и да се свършва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
krasisimir.lilov
преди 11 години
В България наистина имаме нужда от държавна регулация, Атанасова е права, защото у нас всеки си прави каквото си иска и си въвежда каквито на него са му угодни цени, едно лекарство в три аптеки може да се намери на три различни цени, когато цената е определена от държавата и е еднаква навсякъде и бива контролирана, тогава ще бъде далеч по лесно и удобно за гражданите, които обикалят целия град, за да си купят лекарството, което в другата аптека било с 5 стотинки по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ani.georgieva.1029
преди 11 години
След като ще има спад в цените на лекарствата и цените им в отделните аптеки ще се уеднаквят аз съм За предложението на здравния министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още