IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащането на здравни вноски - въпрос на доверие в системата

Какви мерки предлагат икономисти за решаване на казуса със здравно неосигурените

08:08 | 14.08.12 г. 37
<p>
	<em>Снимка: By peterstucking &nbsp; Лиценз: <a href="http://www.flickr.com/search" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Снимка: By peterstucking   Лиценз: Creative Commons

В безсилието си да се справи с несъбираемостта на здравните осигуровки държавата предлага абсурдни мерки за ограничаване броя на некоректните платци. Досега всички оповестени мерки, по един или друг начин, ограничават права.

Първоначално се коментираше възможност за отнемане на личните карти и шофьорските книжки, впоследствие – лишаване от правото да се продава кола или имот. Последното предложение е Националната агенция за приходите в съвместна акция със здравната каса да проверяват по-заможните българи с неплатени вноски. Идеята е здравната каса да подава ЕГН на неосигурените на НАП, като агенцията ще проверя по данъчните им декларации с какви приходи разполагат. Както и да видят какво е имотното им състояние.

По последни данни на касата здравно неосигурените българи са 1,2 милиона и годишно ощетяват бюджета с над 600 млн. лв.

Изключително погрешен е подходът на властта по отношение на опитите си да ограничи здравно неосигурените. Това е мнението и на експертите в сектора на здравеопазването, за което Investor.bg вече писа, и на икономистите, чиято позиция представяме сега.

Управляващите в здравеопазването би трябвало да започнат от възстановяване на доверието на българина в системата, да предложат работещо здравно осигуряване, основано на солидарност и пазарни принципи. Около тази теза се обединяват икономисти от Индъстри уоч, Институт за пазарна икономика и институт „Отворено общество“.

Лъчезар Богданов, Индъстри уоч

Първият проблем е, че неосигурените не са в България, а в чужбина. Но по-големият проблем е свързан с хората, които са в България, имат финансовите възможности да плащат вноски, но въпреки това, не го правят. Получава се така, че хора, които работят и имат достъп до качествено здравеопазване, нямат стимул да плащат на държавата, защото срещу парите си не получават сериозното лечение, което очакват.

Според заложеното в момента здравната осигуровка покрива малко и предвидими събития, а хората, които могат да си позволят да плащат, очакват да получат сериозно лечение. Това е един от големите недостатъци в системата, който демотивира пациентите в желанието им да плащат вноски за здраве.

Сега моделът покрива по-скоро хронични, а не сериозни заболявания. Този порочен кръг не може да се промени в рамките на настоящата система. 

Няма как да бъдат предложени и идеи за ограничаване на неосигурените, след като моделът, който действа, стимулира корупцията и източването на здравната система по различни механизми. Няма шанс за подобряване работата на този модел, защото той е погрешен и трябва да се смени.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Единственият начин държавата да намали здравно неосигурените, е да ги убеди да си плащат осигуровките, вместо да търси мерки, с които да ги накара насила да го правят. Това обаче е изключително трудно, поради наследствените проблеми в самата система - малко хора се осигуряват, но много хора ползват здравни услуги; дори да си здравно осигурен, не е сигурно, че ще можеш да ползваш здравни услуги, защото няма връзка между това, което плащаш и това, което ползваш като услуга.

Защо да плащаш нещо, от което не си доволен или не можеш да ползваш?

В такава ситуация са нужни реформи за подобряването на самата услуга и достъпа до нея и за обвързване на плащанията с услугите, които осигуреното лице получава. Когато хората видят смисъл в това, те отново ще започнат да се осигуряват. Това обаче означава и цялостна промяна на здравно осигурителната система в страната.

Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"след вивисекция (цезарово раждане по спешност) контролиращият лекар(от страна на фонда) спира зашиването и иска отговор от родилката "дали иска да има още деца и дали иска кастрация"----------------Интересно! Не знаех, че има (чак) такъв контрол - на всяка стъпка от операцията. Ами мисля този челен опит трябва да влезе в списъка с неща, които НЗОК трябва да приложи. Е, хайде да не контролира чак всяка стъпка, но поне като цяло. Така ще се спре с надписването и измислянето на заболявания и операции. Защо ли не го правят??! Изобщо, винаги съм се чудил защо държавните органи не прилагат практиките на частните фондове? Ами те не са тайна. Ето това мисля е един добър въпрос, който може да бъде задаван на всеки министър на здравеопазването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Идеята за индивидуални партиди не е никак нова!Поблемът там е че няма как да се защитиш от нерегламентирано "източване" на здравната ти сметка от недобросъвестни лекари т.е. как да си сигурен че точно това са най-правилните и достъчни процедури и че лекарят не си е поснал някое и друго изследване или манупулация за да си докара още нещо отгоре ?! В САЩ това се контролира от самите фондове които одобряват всяко действие на лекаря за да са сигурни че няма да злоупотреби. В същото време се стига до абсурдни и цинични ситуации (като при една моя позната) при които напр. след вивисекция (цезарово раждане по спешност) контролиращият лекар(от страна на фонда) спира зашиването и иска отговор от родилката "дали иска да има още деца и дали иска кастрация с 30% отсъпка защото така и така вече е отворена")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен с теб!Дадох НЗОК като най-ярък пример за това!Не знам дали си чел "Здравеопазването не е ПРАВО!" на Леонард Пейков от 1994 но там съвсем точно е описано какво(и защо) се случва със Здравноосигурителните системи. Самият той доказва че за да съществува Осигурителна система на солидарен принцип то трябва поне 80-90% от обществото да е от т.нар. средна класа (и това е причината "моделът в САЩ все още да се крепи"). И накрая призовава политиците да "вземат да се поучат от чуждите грешки защото осигурителните системи ще рухнат по същите причини поради които и рухна СССР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"- когато плащаш с чужди пари за чужди нужди не ти пука колко плащаш и за какво плащаш (НЗОК)"--------------И защо само НЗОК е сложена тук??! Всяка колективна застрахователна или осигурителна схема (без значение частна или държавна) работи на АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ ПРИНЦИП - плащат всички, а ползва, който има нужда. Чист комунизъм в действие - от всеки според способностите на всеки според потребностите. Чудно ли е тогава, че тези схеми ще срутят западните икономики?! Комунистическият начин на действие (па макар и камуфлиран като частни здравни застраховки) не прощава на никого - растящи разходи и неефективности и все по-скъпа и по-скъпа издръжка. Справка - САЩ (най-вече, но не само).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Добър коментар. Има идеи. За жалост не мога да си представа български политик да вземе такива решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Don Quijote
преди 11 години
http://sanchopansa.blog.bg/politika/2012/08/14/.988223
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Don Quijote
преди 11 години
Имам много хубав коментар по темата, но е доста над 600 думи. Опитах да започна тема във форума, но нямам права. Ако някой с права прехвърли разговора във форума, с радост ще споделя мнението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Всъщност има няколко съвсем прости правила:- когато плащаш с чужди пари за чужди нужди не ти пука колко плащаш и за какво плащаш (НЗОК)- когато плащаш с чужди пари за свои нужди - не ти пука колко плащаш, но държиш на качеството на това което получаваш (пациентските организации)- когато плащаш със свои пари за чужди нужди - държиш сметка за това което плащаш, но не и за това което получаваш (данъкоплатци - но тях някой за нещо питали ги ?)- когато плащаш със свои пари за свои нужди - държиш сметка за това което плащаш и какво получаваш насреща (това не се реализира при нас защото няма да има далавера)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Какво сдравеопазване, какви здравни вноски? У нас няма почва за нито едно от двете! Имаме черна дупка, която пълним с пари и тястава все по-голяма! Също като много от банките и непроизводствените представители на "икономиката".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
"Първият проблем е, че неосигурените не са в България, а в чужбина." - но това не им пречи още на вторият ден след като се върнат в България да хукнат по лекари и да се лекуват безплатно или на символични цени!"Но по-големият проблем е свързан с хората, които са в България, имат финансовите възможности да плащат вноски, но въпреки това, не го правят"и точно такива хора са в управителният съвет на НЗОК и в управителните съвети на Пациентските организации и крещят по медии какви права имат пациентите и как те се борят с държавата да им ги осигури. Обаче никой не повдига въпросът за техните осигуровки.(може би защото и някои водещи журналисти са в тази категория)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още