IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащането на здравни вноски - въпрос на доверие в системата

Какви мерки предлагат икономисти за решаване на казуса със здравно неосигурените

08:08 | 14.08.12 г. 37
<p>
	<em>Снимка: By peterstucking &nbsp; Лиценз: <a href="http://www.flickr.com/search" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Снимка: By peterstucking   Лиценз: Creative Commons

В безсилието си да се справи с несъбираемостта на здравните осигуровки държавата предлага абсурдни мерки за ограничаване броя на некоректните платци. Досега всички оповестени мерки, по един или друг начин, ограничават права.

Първоначално се коментираше възможност за отнемане на личните карти и шофьорските книжки, впоследствие – лишаване от правото да се продава кола или имот. Последното предложение е Националната агенция за приходите в съвместна акция със здравната каса да проверяват по-заможните българи с неплатени вноски. Идеята е здравната каса да подава ЕГН на неосигурените на НАП, като агенцията ще проверя по данъчните им декларации с какви приходи разполагат. Както и да видят какво е имотното им състояние.

По последни данни на касата здравно неосигурените българи са 1,2 милиона и годишно ощетяват бюджета с над 600 млн. лв.

Изключително погрешен е подходът на властта по отношение на опитите си да ограничи здравно неосигурените. Това е мнението и на експертите в сектора на здравеопазването, за което Investor.bg вече писа, и на икономистите, чиято позиция представяме сега.

Управляващите в здравеопазването би трябвало да започнат от възстановяване на доверието на българина в системата, да предложат работещо здравно осигуряване, основано на солидарност и пазарни принципи. Около тази теза се обединяват икономисти от Индъстри уоч, Институт за пазарна икономика и институт „Отворено общество“.

Лъчезар Богданов, Индъстри уоч

Първият проблем е, че неосигурените не са в България, а в чужбина. Но по-големият проблем е свързан с хората, които са в България, имат финансовите възможности да плащат вноски, но въпреки това, не го правят. Получава се така, че хора, които работят и имат достъп до качествено здравеопазване, нямат стимул да плащат на държавата, защото срещу парите си не получават сериозното лечение, което очакват.

Според заложеното в момента здравната осигуровка покрива малко и предвидими събития, а хората, които могат да си позволят да плащат, очакват да получат сериозно лечение. Това е един от големите недостатъци в системата, който демотивира пациентите в желанието им да плащат вноски за здраве.

Сега моделът покрива по-скоро хронични, а не сериозни заболявания. Този порочен кръг не може да се промени в рамките на настоящата система. 

Няма как да бъдат предложени и идеи за ограничаване на неосигурените, след като моделът, който действа, стимулира корупцията и източването на здравната система по различни механизми. Няма шанс за подобряване работата на този модел, защото той е погрешен и трябва да се смени.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Единственият начин държавата да намали здравно неосигурените, е да ги убеди да си плащат осигуровките, вместо да търси мерки, с които да ги накара насила да го правят. Това обаче е изключително трудно, поради наследствените проблеми в самата система - малко хора се осигуряват, но много хора ползват здравни услуги; дори да си здравно осигурен, не е сигурно, че ще можеш да ползваш здравни услуги, защото няма връзка между това, което плащаш и това, което ползваш като услуга.

Защо да плащаш нещо, от което не си доволен или не можеш да ползваш?

В такава ситуация са нужни реформи за подобряването на самата услуга и достъпа до нея и за обвързване на плащанията с услугите, които осигуреното лице получава. Когато хората видят смисъл в това, те отново ще започнат да се осигуряват. Това обаче означава и цялостна промяна на здравно осигурителната система в страната.

Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
Според мен първо трябва да си оправим понятията!ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - произлиза от ОПАЗВАНЕ на ЗДРАВЕТО и няма нищо общо със скъпоструващи лекарства и процедури!!!Докато наша(на МЗ и НЗОК) първа цел е осигуряването на лекарства за онкоболни и др. подобни скъпоструващи лечения и разни видове трансполантации ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ не очаквайте да има!В края на каищата за каквото си даваме парите това получаваме - даваме за онкоболни - получаваме все повече и повече онкоболни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
И какво става, ако някой НЕ ЖЕЛАЕ да ползва здравните услуги на тази система? Нали според конституцията имаме право на здравеопазване, а не сме длъжни да се здравеопазваме?Толкова е просто: участваш - плащаш, не участваш - не плащаш! Всеки си преценява какво ще прави, като му се наложи да се лекува. Във всички болници висят и ценоразписите извън ЗОК.Ползвал си спешна услуга, не си осигурен, получаваш фактура и срок за плащане, след него - ЧСИ. Да, ***... За тях четете постовете на @Императорът... :lol:Нали все от Щатите се учим? Там никой не ги гони насила да си плащат - и в спешното преди да ти сложат кислородната маска и системата, първо те проверяват за осигуровка, иначе чакаш някой да гарантира, че ще плати за теб. Имат и едни държавни, нещо като болници, където приемат разни клошари, ама там по-добре да не попадаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Радослава.Проблема не е да се преглътне още 10г. лоши услуги. Проблема е, че дори не се доближаваме до правилния път на развитие на тези с-ми. Държавата няма дори концепция за развитие, а за тези с-ми това е 100% задължително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
hellwitch
преди 11 години
Айде стига с тези пенсионери моля.От държава 27 млрд. лв 12 млрд. са за пенсии. Аман от солидарност и простотии. Затова и никой не иска да плаща. А за тавана при болничните какво да кажем? Ако си на добра заплата държавата те дискриминира, защото вноски могат да се плащат макс. на 2000, а това означава болнични на 1600. Абсолютно безобразие. Разбира се неосигурените не трябва да се приемат в болница въобще. Крайно време е да се спре със солидарността и пенсиите и здравното осигуряване да е с лични партиди(сметки) поне 50% от това, което си платил трябва да може да го ползваш при нужда. Допълнително трябва едни поне 10% на всяка услуга да се дава като бонус от пациента ако е доволен, за да се повиши качеството на здравните услуги. И т.н. и т.н.При пенсиите трябва да се отделят всички соц. пенсии и ранно пенсионране.После държавата постепенно трябва да премине към пенсии равни на МРЗ, а който иска и може повече - в фондове. Въобще от разходо покривни системи към фондове иначе фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Radoslava
преди 11 години
Нека да бъдем патриоти и да не питаме какво държавата може да направи за нас, а да видим какво ние можем да направим за нея. Ясно е, че в период на преход и на реформи, няма как да имаме едно съвременно и модерно здравеопазване. Може нивото на здравеопазването ни да е ниско и незадоволително, обаче това не е причина храта да се дърпат и да не плащат здравни осигуровки. НЗОК просто следва да събира парите, и съответно НЗОК не е виновна по никакъв начин че болниците не са изградили съответните качествени услуги. Ще кажете че НЗОК плаща малко по пътеките, е да ама колко се плаща се определя не от НЗОК, а от МЗ, а и такова е положението. Просто болниците и частния бизнес не са си свършили работата, там е вината.Колкото до нас, народа, ние следдва регулярно да си плащаме здравните вноски, както е редно. Който не е доволен от качеството винаги може да се здравноосигурява допълнително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
В Германия ако има висок доход на определена сума, може да не плащаш здравни осигуровки. Но като отидеш на лекар си плащаш от джоба.Лично съм го правил и не съм плащал здравни. 2-3 пъти ми се наложи да ходя на доктор за дребни проблеми и си плащах от джоба по 40-60 Евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
bzm
преди 11 години
Има и тарикатлък,но определено е в доверието към здравната каса разковничето по неплащането.Не може да плащаш всеки месец,да си изряден,а постоянно да четеш,а и да изпитваш на гърба си,как другата страна е некоректна,как те разкатават,как не ти осигуряват лечение,как ти спускат лимит кога да се разболяваш,как не ти дават направления,как се ограбва НЗОК чрез надписване,лъжлива информация и так дале,не може,даже много хора плащаме,учудващо е :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
mick
преди 11 години
Когато отиде човек в болница - не трябва да му се отказва лечение - но и никога не му се отказва да му се начислят разходите за това лечение по неговата лична кредитна здравна сметка/стояща например в здравното министерство/. После здравната каса, ако човекът е осигурен заплаща по ценоразпис и дебитира тая сметка, може така да се случи, че да останат пари за плащане/например отишъл човекът в луксозна болница и не всичко се покрива от здравната каса или пък е неосигурен/.. е в края на годината се прави една проверка има ли ненулирани кредитни здравни сметки - ако има, НАП ги изисква както се изискват данъци. Само ако човекът няма нищо - му се опростяват след 2-3 години, иначе - доброзорно трябва да плати. Отделно влизането в здравното осигуряване не трябва да става веднага ако се платят вноски за 3 години назад, а да речем 1 месец след това.Ще видите колко ще намалеят неосигурените. В момента хората не се осигуряват, просто защото номерът минава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Още от началото на статията се разбира защо хората не желаят да плащат. Какво означава, че неосигуряващите се "ощетявали бюджетът"? Ние тия осигуровки за нашето здраве ли ги внасяме, или за да връзваме бюджетът на Дянков? Разбира се - ще напиша статия по въпросът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още