IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се реформира икономическата политика?

Вижте препоръките на икономисти за политиката и икономиката на страната в доклад на Macrо Watch

17:52 | 20.05.13 г.
Как да се реформира икономическата политика?

Експертни предложения върху ключови области на политиката и икономиката се представят в доклад "Варианти за икономическа политика. Предимства и недостатъци", изготвен в рамките на инициативата на Институт “Отворено общество” – Macrо Watch*.

Докладът анализира и приоритизира идеи и предложения, насочени към икономически растеж. Проследяват се пазарът на труда – заетост, доходи и безработица, образованието и подкрепата за човешкия капитал, инвестициите и бизнес средата, и ефективността на управлението на публичните ресурси от държавата.

В сферата на пазара на труда Macro Watch предлага реформи в няколко посоки. Посочва се важността от реформа при минималните осигурителни прагове, като препоръката е намаление на минималните прагове, след което да се върви към методика за обвързване на праговете със състоянието на пазара на труда).

Идеите за повече гъвкавост на пазара на труда според икономистите минават през премахване на правомощията на министъра на труда административно да разпростира браншови колективни договори върху фирми и работници, които не са участвали в преговорите, през това надбавката за трудов стаж да се определя на ниво предприятие и модернизацията на Кодекса на труда.

Ключова роля за връщането на майките на пазара на труда има изграждането на детски ясли и градини с пари от приватизацията на Общинска банка. Друг вариант е ваучерна система за детски ясли и градини и стимули за заетост, а не за дълго майчинство, се посочва в доклада.

Препоръките на Macro Watch по отношение на образованието са насочени към атестиране на университетите от бизнеса, по-голям дял на финансирането на университетите спрямо резултатите, обвързване на средствата за квалификация с нуждите на пазара на труда, привличане на най-добрите ученици и студенти да стават учители, връзка на училищата с местния пазар на труда.

В посока на повече инвестиции, подобряването на бизнес средата и икономически растеж експертите препоръчват фокусиране върху привличане на инвестиции в трудоемки сектори, наличие на спестовен елемент във всички осигурителни схеми, насочване на  ресурсите към инфраструктура, която подобрява естествените предимства на икономиката, привличане на частни инвестиции в инфраструктура.

Експертите обръщат внимание на това всички масови услуги да се предлагат електронно, наличието на електронни плащания в държавния сектор, реформа на най-тежките регулации, санкции за неспазени срокове и санкции за невъведени електронни услуги.

В сферата на енергетиката се акцентира върху инфраструктура, която осигурява конкуренция при доставките на газ, ликвидирането на възможности за държавни гаранции, дългосрочни договори и държавни заеми за енергийни проекти, енергийна ефективност, саниране, изолация и либерализация, но при пълно компенсиране на бедните домакинства.

Малко и ефективно правителство, малко, но ефективни регулации и администрация, висок дял на частния сектор и конкуренцията, фискално правило за средносрочно балансиран бюджет. Това са препоръките на Macro Watch по отношение ролята на държавата в икономиката.

Препоръчва се също така повече инвестиции, по-малко заплати и субсидии в държавния сектор, приоритет на образованието за сметка на социалните разходи и МВР, продуктивност, а не усвояване, eврофондовете да се
насочат към няколко важни приоритета, а не да се разпиляват навсякъде.

Препоръките на Macro Watch по отношение на данъчното облагане са с оглед на ниски данъчни ставки с широка данъчна основа, запазване на плоския данък от 10%, както и отпадане на данъка върху лихвите.

* Изказаните становища и мнения в настоящия доклад са отговорност единствено на авторите и изследователите и не отразяват непременно мненията и политиката на Институт “Отворено общество”.

В Macro Watch участват икономистите:
Георги Ангелов – старши икономист в Институт “Отворено общество”;
Лъчезар Богданов – управляващ съдружник, Industry Watch;
Георги Ганев – програмен директор, Център за либерални стратегии;
Димитър Чобанов – преподавател в УНСС;
Георги Прохаски – председател, Център за икономическо развитие;
Десислава Николова - главен икономист, Институт за пазарна икономика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още