IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2015 година през погледа на бизнеса

Вижте какви са очакванията на работодателите за икономиката на страната през новата година

09:02 | 04.01.15 г.
2015 година през погледа на бизнеса

Що се отнася до бизнес плановете за 2015 г., най-сериозна активност фирмите планират във връзка с разработването на нови продукти и услуги (61%), търсенето на нови пазари (56%) и увеличаването на обема на производството (49%). Мениджърите са предпазливи по отношение на плановете си за нови кредити (11%) и ръст на работните места (23%). Всеки трети анкетиран планира увеличение на трудовите възнаграждения и изпълнение на европроекти, сочи анкетата на БСК.

Прави впечатление високият процент все още нерешили дали ще кандидатстват за еврофинансиране – всеки трети (35%) има колебания в това отношение. За сравнение, през миналата година този процент беше 16, а готовност за кандидатстване декларираха 59% от анкетираните. Най-честите причини за отказ на фирмите да кандидатстват за еврофинансиране са: тежките процедури, съмнения в обективността на оценяването, липса на авансово финансиране, недостатъчна информация, липса на квалифициран човешки ресурс за изпълнение на проектите.

Почти всеки втори анкетиран декларира, че възнамерява да инвестира в развитие и обучение на персонала, което е показател за осъзнаването на ключовата роля на човешките ресурси за постигането на конкурентоспособност.

Спрямо миналогодишното проучване сериозно намалява процентът на анкетираните, които планират инвестиции в производствени мощности – такива планове за 2014 г. декларираха 39%, а за 2015 г. са 26%. Интересът към инвестиции в иновации, марки и патенти остава непроменен – за 2014 г. такива очаквания имаха 33% от анкетираните, а за 2015 г. са 32%.

Леко подобрение на бизнес средата у нас спрямо предходната година, което предполага възстановяване, макар и бавно, отчита анкетата на Българска търговско-промишлена палата (БТПП)

Oколо една трета (36%) от фирмите очакват да подобрят резултатите от дейността си през 2015 г., 17% прогнозират спад, а почти половината (47%) смятат, че икономическото им развитие през 2015 г. ще остане на нивото от 2014 г. Показателят за бизнес климата у нас през 2015 г. се подобрява спрямо резултатите за 2014 г., но рискове са налице заради нестабилността и крехкото икономическо възстановяване, смята председателят на палатата Цветан Симеонов.

Традиционно фирмите у нас са с по-добри очаквания за продажбите си в чужбина, спрямо приходите от нашия пазар. Близо половината от анкетираните смятат, че ще могат да постигнат по-висок износ догодина. Износът през 2015 г. се очаква да се увеличава, но с бавни темпове, заради геополитическото напрежение и несигурната глобална среда.

Бизнесът не очаква значително увеличение на вътрешното търсене, като малко над половината фирми прогнозират, че приходите им през 2015 г. ще са същите като през 2014 г.

При заетостта за втора поредна година се забелязва стабилизиране, като 64% от участвалите в проучването смятат, че ще запазят броя на служителите си. Намалява делът на фирмите, които прогнозират спад в заетостта (от 11% през 2014 г. на 9% през 2015 г.).Окуражаващите признаци за заетостта обаче са поставени в риск заради възможностите за натиск върху пазара на труда.

Има известно подобрение и по отношение на инвестициите, макар че все още голяма част от фирмите (53%) се ориентират към запазване на нивото им през 2015 г. Намерения за повече инвестиции догодина заявяват 36%. За намаляване на инвестиции мислят около 11%, докато при миналогодишното изследване са били 16%.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още