IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2015 година през погледа на бизнеса

Вижте какви са очакванията на работодателите за икономиката на страната през новата година

09:02 | 04.01.15 г.
2015 година през погледа на бизнеса

Административното потискане на цените приключи с ръста на цените на електрическата енергия и за следващата година се очаква минимална инфлация, посочва Велев. Прогнозата на асоциацията е за по-голяма инфлация – от порядъка на 0,5%, от тази на правителството - 0,1%. Цената на петрола ще е от съществено значение. Не споделяме политики за административно увеличаване на възнагражденията. Трябва да се насърчават инвестициите и износът, защото потреблението у нас е потребление на вносни стоки. Храним се с 80% вносни стоки, припомня Велев.

Всякакви идеи, които са свързани с увеличаване на производителността, експорта, инвестициите, с ръст в икономиката, и от там – ръст на доходите, намират подкрепата на АИКБ. Всякакви идеи за административно увеличаване на доходите са контрапродуктивни и водят до увеличаване на сивия сектор и до спад на заетостта.

Повече от половината от фирмите членове на асоциацията очакват подобрение на финансовите си резултати и ръст на инвестициите през 2015 г. Но нестабилността и липсата на прогнозируемост в решенията и действията на държавното управление могат да намалят този процент.

Отворените икономики, каквато е българската, понасят по-силно последиците при сътресения в голямата геополитика. Негативно се отразяват на българския бизнес разменените санкции между Запада и Русия. Очакваме активизиране на българските посланици и службите по търговско-икономическите въпроси в чужбина с оглед на защитата на интересите на българските компании в съответната страна и насърчаване на стокообмена, посочва Велев.

Имаме нужда от една по-прагматична външна политика, насочена към интересите на българската икономика, от активизиране на Българската банка за развитие и Българската агенция за експортно застраховане, както и от по-гъвкава подкрепа на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, казва той.

Ролята на еврофондовете за подобряване на бизнес средата трябва да търсим при проблемите с инфраструктурата, образованието и доброто управление. Въпреки известните неблагополучия, като цяло усвояването на еврофондовете се подобрява, отчита Велев. Той се надява за следващия програмен период да бъде постигнато и ограничаване на ресурсите в скъпоструващи и потъващи в банковата система схеми за финансов инженеринг за сметка на доказалите се като високоефективни и търсени от бизнеса схеми за технологична модернизация, енергийна ефективност, иновации и насърчаване на износа. 

Без решение все още на този етап остават проблеми като третирането на МСП като големи предприятия и свързаните с това ограничения, прекомерната изискуемост на банкови гаранции, липсата на бърз и ефективен механизъм за разрешаване на спорове по наложени финансови корекции, заявява Велев.

Оптимистично виждане за развитието на фирмите – за откриването на нови пазари и за разкриване на нови работни места, сочи годишната анкета между компаниите, членуващи в Българска стопанска камара (БСК).

В тазгодишното проучване на Камарата за икономиката през 2015 година единствената промяна спрямо миналата година е слабото покачване на процента на оптимистите – 35% от анкетираните предвиждат позитивно развитие на икономиката през 2015 г. По отношение на икономическите процеси за следващата година се запазват пропорциите от миналогодишното изследване, когато 34% от анкетираните прогнозираха ръст на икономиката, 33% бяха по-скоро песимисти, а 25% очакваха запазване на нивото от предходния период.

Последна актуализация: 02:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още