IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват Европа скоро да постигне устойчиво производство на соев протеин

Производство на соя в Европа расте, стана ясно на конференция в Берлин

13:33 | 18.05.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Търсенето обаче може да намалява, което е тенденция от последните няколко години, твърдят експертите. Промени в навиците на потребителите и  използването на други източници на протеин може да намали търсенето на соя до 2025 от настоящите приблизително 32 млн. тона до 27 милиона тона – тогава Европа може да успее да стане самодостатъчна при производството.

"10 млн. тона соя  от Бразилия могат да бъдат сертифицирани от ProTerra, а също и от Индия през следващите години. Заедно със 7,7 милиона тона соя от Европа вече можем да покрием над 50% от търсенето в Стария континент", очаква с оптимизъм Йохен Кьостер, член на управителния съвет на програмата за сертифициране.

Дунавските страни и съседите им произвеждат повече соя, но има още предизвикателства. Повечето от пилетата в Германия вече се хранят с продукти без ГМО, защото това се търси от потребителите. "80% от всички германски  потребители отказват генетично  модифицирани продукти. Предприятията трябва да реагират", подчертава Александър Хистинг от German Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik (Vlog AG).

Насърчаването на регионалното селско стопанство и намаляването на неустойчивия внос на соя е важно за природозащитната организация WWF. "Ако внасяме соя, трябва да гарантираме, че отглеждането й е било в съответствие с екологични и социални критерии, и че нови огромни области от саваната и тропическите гори не са се превърнали в соеви монокултури", казва Биргит Вихелм от природозащитната организация.

"Дунавска соя" е независима организация с нестопанска цел, която застава зад производството на свободна от ГМО соя, с контролирано качество, с произход от Дунавския регион и включва около 175 членове от цяла Европа. Асоциацията работи с цел обективно да се подобрят условията за успешно отглеждане на протеинови култури в Европа и за минимум внос. Офисът на организацията е във Виена; регионални офиси до момента има в Нови Сад и в Букурещ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Пълно безумие!Соята е основно генетична, соевите продукти предизвикват безплодие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още