IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват Европа скоро да постигне устойчиво производство на соев протеин

Производство на соя в Европа расте, стана ясно на конференция в Берлин

13:33 | 18.05.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Производство на соя в Европа се увеличава: през 2015 г. 2,8 млн. тона соеви зърна вече се произвеждат в региона на Дунав. Данните дават повод на експерти да очакват, че Европа би могла скоро да премине към устойчиво производство на протеин. Това стана ясно на конференцията "Европа без ГМО", проведена миналата седмица в Берлин. Част от конференцията беше форум на „Дунавска соя“, на който от българска страна присъства Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, съобщи организацията.

На конференцията експертите обсъдиха целта да бъде насърчено създаването на европейска стратегия за протеини без ГМО чрез сътрудничество между Изтока и Запада. Този път Германия бе основна тема: с потреблението си на 5,9 млн. тона соя годишно (без ГМО) страната е най-големият потребител на соя в Европа, но културата основно се внася предимно от страни отвъд океана.

Дунавската соя може да бъде устойчива алтернатива на това, твърдят участниците в събитието.

"Над 3 млн. хектара  соя се отглеждат в региона на река Дунав, като се включи и Украйна, се получава еквивалентът на над 7,7 млн. тона. За 10 години Европа може лесно да увеличи тази цифра повече от два пъти. Заедно с други европейски източници на протеин, намалената консумация на животински протеин и увеличаването на вноса на сертифицирана соя, Европа би могла да премине към устойчиво производство на протеин", твърди Матиас Крон, главен изпълнителен директор на Асоциация „Дунавска соя“.

През 2015 г. отглеждането на соя се е увеличило в сравнение с 2014 г. със 180 хил. хектара. Ръстът в Украйна е с 540 хил. хектара, където с културата са засети около 1,8 млн. хектара през миналата година. Този растеж сам по себе си може да покрие търсенето на Австрия – около 600 хил. тона. Докато през 2012 г. 3,9 млн. тона са били произведени в Дунавския регион и Украйна, както и във Франция, през 2015 г. тази цифра ще нарасне до 7,7 млн. тона, ако прогнозите са точни. Темповете зависят от търсенето при  преработватели и търговци.

„Потенциалът на Украйна далеч не е изчерпан. 3-4 млн. хектара са реалистична прогноза за следващите няколко години“, твърди Ина Метелева от Svarog West Group.

И други страни от Дунавския регион се очертава да станат значителни производители на соя. С новата Обща селскостопанска политика (ОСП) много държави-членки ще насърчават отглеждането на соя. Между тях Словения, Полша, Унгария и Румъния взеха решение за обвързана подкрепа по 200-400 евро на хектар, отбеляза Доналд Мърфи Бокерн, член на Европейското партньорство за иновации – фокус групата на ЕК за протеинови култури.

„Включването на соята като екологично насочени площи и задължението да се редуват културите ще мотивира фермерите да отглеждат соя“, добави той. 

Първоначалните резултати вече са очевидни: Румъния, България и Унгария, но и страни извън ЕС, като Сърбия – само те заедно ще отгледат 120 000 хектара соя през 2015 г.

Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Пълно безумие!Соята е основно генетична, соевите продукти предизвикват безплодие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още