IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как президентският вот завъртя политическата рулетка у нас

Политическата 2016 г. донесе оставка на правителството, редица партийни движения и промени във важни закони

13:10 | 27.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Национален референдум - почти пълен успех

Тази година българите, освен за президент, гласуваха и на национално допитване, инициирано от екипа на шоумена Слави Трифонов. Първоначално в него бяха включени шест въпроса, но хората бяха питани по три от тях - за намаляване на държавната субсидия от 11 на 1 лв. за партиите, за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура и за въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми. Другите три въпроса бяха "отрязани" с решение на Конституционния съд.

Преди провеждането на референдума политолози и социолози съветваха хората да не гласуват, за да не направят допитването задължително, или да гласуват с "не" за пълния мажоритарен вот, защото последиците щели да бъдат по-скоро негативни, отколкото позитивни. Около 12 000 гласа не достигнаха на референдума да стане задължителен, без да е нужно парламентът да се произнесе по него.

Повечето партии останаха скептични, че промените в изборното законодателство, съобразени с резултатите от референдума, могат да бъдат приети от това НС и предсрочният парламентарен вот да бъде по новите правила. Последната седмица преди коледно-новогодишната почивка на депутатите инициативният комитет представи в Народното събрание свой проект за райониране на страната като приложение към внесения вече законопроект за мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура.

Партиен живот

Анализаторите определят отиващата си 2016 година като силна и интересна за вътрешнопартийните и коалиционни отношения.

Социалистическата партия си избра нов лидер - Корнелия Нинова. Първото, което тя направи, беше да постави членовете на новоизбраното Изпълнително бюро на изпитателен срок и да им отнеме привилегиите - без заплати, служебни автомобили, бензин, командировки и телефони. За да дават пример на обществото.

Новоизбраният председател на БСП втвърди опозиционния тон към правителството на Бойко Борисов, а анализаторите заговориха за коалиция с АБВ за предстоящите президентски избори. БСП първо направи допитване до структурите си, номинира за кандидат бившия командир на ВВС ген. Румен Радев и, когато коалицията изглеждаше близо, социалистите промениха курса и се отказаха от АБВ. Румен Радев беше издигнат от инициативен комитет. Това се оказа печеливш ход и на изборите той получи подкрепата на над два милиона българи, които го посочиха за петия президент на България след демократичните промени.

От друга страна по-малкият десен партньор на ГЕРБ - ДСБ, заговори за нов десен проект. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който и преди президентския вот намекваше за това, вече официално обяви намеренията си. Той направи крачката и излезе от Реформаторския блок. Блокът на свой ред преподписа коалиционното споразумение без "Демократи за силна България", но остави за неопределеното бъдеще решението дали да бъде монолитна структура с общо ръководство. Здравният министър в оставка Петър Москов остана индивидуален член на Блока и впоследствие бе изключен от собствената си партия.

Патриотите обявиха, че продължават заедно и след президентските избори, и че има хляб в съюза с "Атака". Обединението между ВМРО, НФСБ и "Атака" изненада мнозина, тъй като лидерите на две от формациите - Валери Симеонов и Волен Сидеров, имаха открита вражда.

Новина в последните дни преди Рождество дойде и от АБВ. Георги Първанов обяви пред медиите, че желае да се оттегли от лидерския пост в партията и от активната политика. Официално - за да даде път на младите.

Няколко месеца след като беше изключен от ДПС, бившият председател на движението Лютви Местан създаде нова партия. Демократи за отговорност, свобода и толерантност /ДОСТ/ беше учредена на 10 април в София с над 1000 делегати, предимно мъже. Създателите й обявиха, че "дост" означава приятел на турски език. Тъкмо името на формацията стана една от причините Софийският градски съд да откаже регистрацията й. След обжалване обаче, в края на юли, Върховният касационен съд отмени решението на СГС, с което на практика разреши регистрацията на ДОСТ. На президентския вот партията подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева и спечели гласове в Турция.

Проект за нов политически субект представи напусналият второто правителство на Борисов правосъден министър Христо Иванов. "Да, България" даде заявка да потърси обществена идентификация още на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
още нищо не е разбъркал, за сега горе долу върви по плана на Боци, парламентарните избори обаче... там ще има изненада :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Президентският вот разбута пластовете политическа мръсотия , от години затрупвани с демагогии и лъжи. Размириса се яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още