IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горивата няма да поевтинеят, докато няма конкуренция в производството им

Старите въпроси за цените на бензина продължават да витаят в общественото пространство без признаци, че скоро ще се намери някакво решение

08:13 | 04.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Какво се промени от тогава? Ако цената за литър бензин тип А95 беше 2,23 лв за литър в началото на март, то сега тя е 1,78 лв, което представлява своеобразен спад от около 20%. През това време сорт Брент е изгубил приблизително 67% от стойността си.

А95 А95

Но това сравнение вероятно не е особено точно, тъй като България внася най-вече един друг петролен сорт – руския Урал, основен продукт на рафинерията в Бургас.

Руският сорт Урал, известен още като REBCO, е смесица от тежък и висококачествен петрол от Урал и Волжкия регион с леката суровина от Западен Сибир. Това е сорт, използван като основа за ценообразуване на руския петролен износен микс.

Урал е основната суровина за българската рафинерия „Лукойл Нефтохим“, която от своя страна е и един от основните доставчици на бензиностанциите у нас и която разполага с капацитет за обработка на суровина от 9,5 млн. т.

За последната година цената на Урал се е понижила с близо 68,95 долара за барел до 19,35 долара (към 29 април), като реално това е спад в стойността му от 71,93%. До началото на март Урал запазва стабилни ценови стойности от около 50 долара за барел. От края на първата седмица на същия месец цената на бензин А95 у нас поддържат стойности от над 2,10 лв за литър, характерни за предходните месеци.

Урал Урал

От началото на март, когато петролните пазари изпаднаха в сингулярност, до края на април цената на Урал се е понижила с 61%. През това време цената на А95 в България е отчела спад от 20,17%, или понижение от 2,23 лв за литър до 1,78 лв.

Ако погледнем към Брент – положението наподобява движението на цената на Урал.

Ако погледнем ценовите промени в периода май 2019 г.-февруари 2020 г., ще забележим движение на цената на Урал в диапазона 57-70 долара за барел и поддържане на ценово ниво на А95 у нас около 2,20 лв за литър.

И все пак нека обърнем внимание на ситуацията на родния пазар на горива.

Три са основните компоненти при ценообразуването на горивата на пазара – данъци, цена на петрола и оперативни разходи. В този „микс“ цената на петрола е единствената силно променлива величина, тъй като стойността на суровината се изменя непрекъснато на международните пазари. Тя съставлява 40% от крайната цена, като още 40-45 се приписват на ДДС и акцизи. Останалите 15-20% представляват разходите за преработка на горивото и за дистрибуция, като тук трябва да бъде поместена и печалбата. Приблизително 5% от последния компонент представляват печалбата за търговеца/производителя. Реално погледнато, за да се понижи цената на крайния продукт, движението се извършва в рамките на тези 5%.

Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 3 години
Малките бензиностаниции сринаха цените главоломно. Само "марковите" държат високи цени, където явно сега се виждда картела. Нито горивото им е по-качествено нито нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Ето актуални цени на горивата в Европа към днешннаа дата.https://***.cargopedia.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-e%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Е как да няма? Може от Румъния да се внася? Може и от Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още