IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горивата няма да поевтинеят, докато няма конкуренция в производството им

Старите въпроси за цените на бензина продължават да витаят в общественото пространство без признаци, че скоро ще се намери някакво решение

08:13 | 04.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Липсата на силна конкуренция в страната при производството и съхранението на горива е основна причина за невъзможността за постигане на максимално ниски цени.

Това много ясно може да се види в мащаб Европа и Европейски съюз. Ако погледнем чистите цени на бензин А95 за 27 април в различните страни в ЕС (без ДДС и акциз), ще видим, че по този показател в България цената е по-висока от тази в страни като Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Германия и Полша. В същото време цената на бензина у нас с включени ДДС и акциз е една от най-ниските в блока, като в това отношение ни изпреварва единствено Унгария. Какво значи това накратко: при чиcтa ценa нa горивaтa cе нaреждaме cред cтрaните c по-cкъпо гориво, докaто при ценa c добaвени дaнъци ценaтa ни е еднa от нaй-ниcките.  

цени цени

Ако погледнем компонентите в ценообразуването на дизела в Европа, България отчита най-ниска стойност при акцизите и една от най-ниските стойности на компонента ДДС по данни на Европейската комисия, достъпни на сайта Oil Bulletin. 

При ценообразуването на бензина А95 в Европа страната ни също предлага едни от най-ниските стойности на компоненти „ДДС“ и „акцизи“.

компоненти компоненти

При един бърз поглед върху търговците на горива у нас може да видим, че по отношение на средните цени на бензин А95 за месеца най-високи стойности държат веригите на Shell, Lukoil, Petrol, OMV, Eko и AVIA. Подобно е положението и на седмична база. При средни цени от 1,78 лв за литър въпросните търговци продават А95 в ценовия диапазон 1,82-1,95 лв за литър.

А95 А95

Lukoil България е компанията, която придобива рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ през 2005 г. и държи по-голяма част от акцизните складове за горива в страната. Компанията често е обвиняване в умишлено забавяне на понижението на цените на горивата, когато петролните котировки в глобален план се понижат драстично, докато при по-рязък ръст на международните петролни цени горивата в България поскъпват моментално.

Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 3 години
Малките бензиностаниции сринаха цените главоломно. Само "марковите" държат високи цени, където явно сега се виждда картела. Нито горивото им е по-качествено нито нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Ето актуални цени на горивата в Европа към днешннаа дата.https://***.cargopedia.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-e%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Е как да няма? Може от Румъния да се внася? Може и от Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още