IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Няма да повторим грешките на Япония

Няма да се поддадем на външен натиск за валутния курс, твърдят от централната банка на страната

15:08 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай: Няма да повторим грешките на Япония

Китай заяви твърдо, че няма намерение да повтаря грешките на Япония и да позволи валутата на страната да поскъпне заради натиск отвън. По този начин Пекин за пореден път се противопостави на критиките, че е необходима реформа за повишаване на курса на юана с цел коригиране на световните дисбаланси, съобщава Marketwatch.

“Китай няма да тръгне по пътя, по който пое Япония и да позволи влияние върху валутния курс отвън“, заяви Ли Даокуей, който е член на комисията за определяне на монетарната политика в китайската централна банка.

Според Ли Даокуей Китай има и други варианти освен валутния курс за подпомагане на местната икономика. Сред тях са насърчаване на вътрешното потребление и увеличаване на вноса. По този начин би могло да се стигне до подобряване на търговския баланс, смята той.

Коментарът на Ли Даокуей, който е бил направен по време на индустриален форум в Пекин, е бил насочен към решението от 1985 година за контролирана намеса на валутния пазар от страна на водещите централни банки. Тя е имала за цел да понижи цената на американския долар заради увеличаващите се търговски дефицити на водещите страни.

Тогава йената и немската марка поскъпват силно, като доларът поевтинява с почти 50% между февруари 1985 и края на 1988 година. Според някои анализатори именно това довежда Япония до икономически колапс.

Силното поскъпване на йената предизвикало голям приток на капитали към страната, поради което възникнали балони на фондовия пазар и при недвижимите имоти. Пукането им през 1990 година вкарва страната в период на икономическа стагнация, продължаващ вече 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още