IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутен хаос заплашва Източна Европа

Унгарският форинт, полската злота и чешката крона страдат, но в по-малка степен от турската лира

08:13 | 31.01.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Форинтът се обезцени в четвъртък до най-ниското си ниво за последните две години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Форинтът се обезцени в четвъртък до най-ниското си ниво за последните две години. Снимка: Ройтерс

Независимо от това полската злота се обезцени в четвъртък стабилно спрямо повечето основни валути. В сравнение с щатския долар стойността ѝ загуби 3 на сто, което не е много по-малко спрямо петпроцентовия спад на турската лира.

Опасността е Полша да не бъде въвлечена в хаоса, който обхвана нестабилните развиващи се пазари, казва Шиъринг. „Ако наистина стане нещо лошо, централната банка може да бъде принудена да повиши лихвените проценти, което ще възпрепятства растежа", опасява се той.

Полската централна банка ще заседава следващата сряда. Засега се очаква, че тя ще остави основния си лихвен процент на 2,5% - ниво, което е доста над основния лихвен процент на ЕЦБ от 0,25% и 0,05 на сто в съседна Чехия.

Министърът на финансите на Полша заяви в четвъртък, че „продължаващите разпродажби на валутите на нововъзникващите пазари не му пречат да спи“. Матеуш Шчурек заяви, че е уверен, че Полша няма да бъде засегната от сътресенията на пазара. В същото време той обяви, че страната иска да разшири гъвкавата си кредитна линия към Международния валутен фонд с още две години. Варшава разполага в момента с кредитна линия от 34 милиарда долара към МВФ, която засега не е докосната.

Тазгодишният спад на стойността на тези засегнати валути се основава на редица проблеми, които засягат най-вече страни, силно зависими от редовния приток на капитали от чужбина. На тях очевидно им е по-трудно да привличат свежи пари предвид започналото нежно затягане на паричната политика в САЩ.

Но и страни със скромни валутни резерви, които са полезни в борбата срещу разпродаването, трябваше само да гледат безрезултатно как валутите се сриват. В страни като Аржентина или Украйна острите политически проблеми изостриха допълнително натиска.

Прехвърлянето на несигурността в страните от Източна Европа става чрез два канала, които са взаимно подсилващи се: Търговците и инвеститорите се оттеглят или от ликвидни валути, за да компенсират загубите на други места, или просто са нервни, защото не могат да предвидят дали и колко бързо проблемите ще се разпространят като лавина.

„Не мисля, че настоящите валутни продажби са оправдани, но много хора не искат в момента да бъдат ангажирани с развиващите се пазари", казва Яник Науд, който управлява активи на стойност 270 млн. долара за  Sturgeon Capital. „Имаме няколко актива в Унгария и наскоро се опитахме да ги увеличим. Всяка по-нататъшна слабост в Централна и Източна Европа трябва да представлява по-скоро шанс за влизане там", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 10 години
Не ми се мисли къде щеше да бъде лева в тази схема ако не беше валутния борд. Някъде около 8-9 лева за 1 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
lozkhris
преди 10 години
Не, пич. Не е само енергията - отговори си на въпроса защо в Щатите един литър бензин е 80 цента, а тук е евро и половина. Кой ги определя таксите и акцизите - дядо Боже ли? Или Шел, БП и Тотал под формата на европейски директиви?Отоговори си и на въпроса кого обслужват високите цени на енергията - жокер: инфлация е Европа, силно евро, избиване на дефицити и дългове с валутни курсове. После пак се запитай кого обслужва вилното евро когато енергията се ценообразува в долари ,а ти произвеждаш и продаваш готов продукт с ДДС / па имаш и цяла еврозона без курсови разлики / .Жокер: Ферщен зи...?Е..са се запитай кого ще облагодетелства слабото евро и отговорът е ясен - всички без Германия и САЩQuod erat demonstrandum...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
Много красиво си се изразил, особено накрая, само че се замисли дали не говориш наизуст - в Европа приозводството се стимулира само в Германия, а останалите сме превърнати в роби на германския корпоративен интерес със силното евро. Освен това приказката не беше за "нас" , а за развиващите се пазари, които освен да бълват *** друго не знаят - или мислиш, че Китай изобщо не трябва да потребявса каквото и да е, само да произвежда? Или ти просто припадавш от умиление пред всяка китайска стока?...Ами то и аз на тая основа казвам ...!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
dani de vito
преди 10 години
Ето кои са по-големите кандидати за сривове - Аржентина, Турция, Южна Африка, Украйна, Чили, Индонезия, Венецуела, Индия, Бразилия, Тайван и Малайзия! В момента има драстично качване на лихвите ,значителна девалвация на валутите ,паника сред хората ,масови фалити ...Още малко и цели континенти са прид борсов и финансов срив ....Е без Антарктида :))) И всичко заради износа на инфлация от знаете кого ...Времето на долара като царят на валутите изтече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
7 и 8 много точно!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Както и високата цена на труда и силните социални политики с 35 часова седмица и 25 дена отпуска и... Всичко това влиза в цената на продукта и .. китайците водят с 4 обиколки, чехите - с 2 щатите - с 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 5
vzhekoff
преди 10 години
Една от причините за проблемите пред европейската индустрия са високите цени на енергията. Не е проблема в еврото, напротив. Но малоумното вкарване на ВЕИ-та до абсурдни дялове, както и съвършено нелогичното им субсидиране доведоха дотам, че в ЕС енергията е в пъти по-скъпа от тази на конкурентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
А аз мисля, че е крайно време във финансовите сфери да изчезне понятието "Източна Европа" защото е абсолютно неадекватно вече. Икономическите реалности в огромната и сравнително бедна, но политически стабилна Полша, са абсолютно различни от тези, в технологично развитата и сравнително богата, но много малка Чехия, които пък са различни от бедната и малка южна (морски и планински туризъм) България, които пък няма как да се сравняват със студената но голяма и бедна Румъния, или с прекрасната Хърварска, с много висок стандарт и огромна безработица и ниска индустриализация.Ако пък сложим и балтийските, и Турция тук, тюрлю гювеча ще е пълен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Колко лесно е да покажеш на всички останали, че не са по-различни от теб и че се возят на същия кораб и живеят в същия аквариум (маймунарник) :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Викаш да потребяваме... да лапаме повече, отколкото реално ни е нужно, само и само пак на надуем балона !!!Аз казвам - ..!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още