IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутен хаос заплашва Източна Европа

Унгарският форинт, полската злота и чешката крона страдат, но в по-малка степен от турската лира

08:13 | 31.01.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Форинтът се обезцени в четвъртък до най-ниското си ниво за последните две години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Форинтът се обезцени в четвъртък до най-ниското си ниво за последните две години. Снимка: Ройтерс

До тази седмица изглеждаше, че Източна Европа може да избегне разпродажбите, които обхванаха развиващите се пазари в световен мащаб. Но сега трендът се пренесе и тук. Унгарският форинт загуби в четвъртък в началото на търговията повече от 3% спрямо щатския долар. Полската злота и чешката крона също бяха зашеметени.

Анализаторите считат това за знак, че на пазара властва екстремен страх от риска. Ако Източна Европа показва слабост, това ще бъде сигнал за по-дълбока криза на доверието в нововъзникващите пазари. Нито една от засегнатите страни в Източна Европа обаче няма такива проблеми, каквито има например Турция, която трябва да се справи с огромен корупционен скандал и висок търговски дефицит, или Южна Африка, който също е силно зависима от чуждестранните капитали.

Централните банки на двете страни увеличиха през тази седмица изненадващо лихвените проценти, за да се опитат да спрат срива на валутите си, пише в свой анализ Wall Street Journal.

“На пазара има паника", твърди Дейвид Хаунър, главен икономист за развиващите се европейски страни в Bank of America Merrill Lynch. Налице е "повишено ниво на тревожност заради капиталовите потоци".

Най-голямата паника в Източна Европа доминира в Унгария. Докато турската лира останата стабилна в четвъртък, спадът на форинта се ускори. Еврото се покачи до 312 форинта - това е най-ниската цена на местната валута за последните две години. По-късно форинтът се възстанови до известна степен.

За разлика от Турция и Южна Африка Унгария отчита излишък по текущата сметка, който е важен измерител за баланса на търговията и инвестициите. Затова и страната не е силно зависима от постоянен приток на капитали от чужбина. И валутните резерви са в изобилие. От друга страна, Унгария има големи дългове, които трябва да бъдат рефинансирани. Облигации в размер на 440 милиарда форинта, около 1,4 милиарда евро, ще имат падеж на 12-и февруари. Друго голямо изплащане на около 1,7 милиарда евро се очаква през август. През 2015 г. идват нови „тлъсти“ изплащания.

Спадът на валутата поставя местната централна банка в затруднение. От 18 месеца насам тя редовно намаляваше основната лихва - до момента до 2,85%. Гуверньорът Дьорд Матолшчи заяви в сряда, че банката разполага с още възможности за по-нататъшни намаления на лихвените проценти. Следващата среща на централните банкери ще се проведе на 18-и февруари. 

Унгария „със сигурност не спада в групата на Южна Африка, Индонезия и Турция, които имат високи дефицити по текущата сметка", казва Джако Роу, портфолио мениджър в подразделението за управление на активите на ING. „Движенията на форинта са потвърждение на общото желание за избягване на риска, а не за по-бързо влошаване на ситуацията в Унгария", смята той.

Полша разполага с безброй успокоителни данни - икономиката се разраства, националният дълг е само 58 процента от брутния вътрешен продукт. За сравнение в Европа е средностатистическият дял е 93 на сто, а в 28-те страни на Европейския съюз - 87 на сто.

„Турбулентността подчертава колко важно е да се прави разлика между отделните развиващи се пазари", казва Нийл Шиъринг, главен икономист за развиващите се пазари в консултантската компания Capital Economics. „Полша има много повече общо с Германия, отколкото с Аржентина".

Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 10 години
Не ми се мисли къде щеше да бъде лева в тази схема ако не беше валутния борд. Някъде около 8-9 лева за 1 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
lozkhris
преди 10 години
Не, пич. Не е само енергията - отговори си на въпроса защо в Щатите един литър бензин е 80 цента, а тук е евро и половина. Кой ги определя таксите и акцизите - дядо Боже ли? Или Шел, БП и Тотал под формата на европейски директиви?Отоговори си и на въпроса кого обслужват високите цени на енергията - жокер: инфлация е Европа, силно евро, избиване на дефицити и дългове с валутни курсове. После пак се запитай кого обслужва вилното евро когато енергията се ценообразува в долари ,а ти произвеждаш и продаваш готов продукт с ДДС / па имаш и цяла еврозона без курсови разлики / .Жокер: Ферщен зи...?Е..са се запитай кого ще облагодетелства слабото евро и отговорът е ясен - всички без Германия и САЩQuod erat demonstrandum...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
Много красиво си се изразил, особено накрая, само че се замисли дали не говориш наизуст - в Европа приозводството се стимулира само в Германия, а останалите сме превърнати в роби на германския корпоративен интерес със силното евро. Освен това приказката не беше за "нас" , а за развиващите се пазари, които освен да бълват *** друго не знаят - или мислиш, че Китай изобщо не трябва да потребявса каквото и да е, само да произвежда? Или ти просто припадавш от умиление пред всяка китайска стока?...Ами то и аз на тая основа казвам ...!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
dani de vito
преди 10 години
Ето кои са по-големите кандидати за сривове - Аржентина, Турция, Южна Африка, Украйна, Чили, Индонезия, Венецуела, Индия, Бразилия, Тайван и Малайзия! В момента има драстично качване на лихвите ,значителна девалвация на валутите ,паника сред хората ,масови фалити ...Още малко и цели континенти са прид борсов и финансов срив ....Е без Антарктида :))) И всичко заради износа на инфлация от знаете кого ...Времето на долара като царят на валутите изтече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
7 и 8 много точно!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Както и високата цена на труда и силните социални политики с 35 часова седмица и 25 дена отпуска и... Всичко това влиза в цената на продукта и .. китайците водят с 4 обиколки, чехите - с 2 щатите - с 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 5
vzhekoff
преди 10 години
Една от причините за проблемите пред европейската индустрия са високите цени на енергията. Не е проблема в еврото, напротив. Но малоумното вкарване на ВЕИ-та до абсурдни дялове, както и съвършено нелогичното им субсидиране доведоха дотам, че в ЕС енергията е в пъти по-скъпа от тази на конкурентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
А аз мисля, че е крайно време във финансовите сфери да изчезне понятието "Източна Европа" защото е абсолютно неадекватно вече. Икономическите реалности в огромната и сравнително бедна, но политически стабилна Полша, са абсолютно различни от тези, в технологично развитата и сравнително богата, но много малка Чехия, които пък са различни от бедната и малка южна (морски и планински туризъм) България, които пък няма как да се сравняват със студената но голяма и бедна Румъния, или с прекрасната Хърварска, с много висок стандарт и огромна безработица и ниска индустриализация.Ако пък сложим и балтийските, и Турция тук, тюрлю гювеча ще е пълен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Колко лесно е да покажеш на всички останали, че не са по-различни от теб и че се возят на същия кораб и живеят в същия аквариум (маймунарник) :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Викаш да потребяваме... да лапаме повече, отколкото реално ни е нужно, само и само пак на надуем балона !!!Аз казвам - ..!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още