IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена записа най-силното си представяне срещу щатския долар

Новозеландският долар стана най-зле представилата се валута срещу щатския долар

16:50 | 25.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Японската йена записа най-силното си представяне срещу щатския долар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поевтиня спрямо основните си конкуренти. След масовите разпродажби на щатските борси вчера, вероятността Федералният резерв (Фед) да повиши лихвените нива се намалява до минимум. Подобни нагласи оказват натиск върху „зелените пари“ и закономерно доларът загуби позиции срещу кошница от основни валути.

Доларът започна отстъплението още в сряда, когато бе обявена стенограмата на Фед, която гласеше, че все повече съмнения се появяват относно повишението на лихвите през септември. Подозренията, че инфлацията не нараства достатъчно бързо, за да се предприеме решителната стъпка взе превес и оказа негативен натиск върху долара. Вчера обаче, американската валута записа поскъпване срещу т.н. суровинни долари – канадски, новозеландски и австралийски долари. Щатският долар поскъпна срещу тези съперници, след като американският суров петрол, медта и индустриалните суровини като цяло продължиха да се обезценяват. Много развиващи се пазари са зависими от износа на суровини и са доста чувствителни към флуктуации в цените на тези активи.

По този начин новозеландският долар стана най-зле представилата се валута срещу щатския долар. От друга страна японската йена бе най-силният конкурент на долара, като достигна 116.09. Основната причина за поскъпването на йената бе нейната слава на валута-убежище. Правителството на Япония ще започне изготвянето на фискален пакет за стимулиране на икономиката на страната, след като тя се сви през второто тримесечие, в резултат на слаби данни за потреблението на домакинствата. Японската йена записа силно представяне и срещу валутите на развиващите се пазари като турската лира и бразилския реал.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото поскъпна спрямо щатския долар до 1.1713 през вчерашния ден, като почти достигна горната тренд линия. Поскъпване над стойностите при 1.1700 не е имало от средата на януари. За деня еврото приключи на 1.1580, в сравнение с 1.1386 за края на търговията за миналата седмица. Валутната двойка задмина нивата на прекупеност, според RSI и тестване на подкрепата при 1.1378 изглежда вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още