IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Марио Драги осигуриха стабилност за еврото

Коментарите на Драги оставиха някои мечи настроени инвеститори в евро изненадани от порцията позитивизъм, която сервира председателят на ЕЦБ

16:15 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Коментарите на Марио Драги осигуриха стабилност за еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото записа силно представяне срещу долара, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги спомена по време на конференцията вчера, че монетарните стимули не са належащи към момента и по-скоро институцията е в позиция на изчакване. Японските инвеститори се завърнаха и спряха растежа на единната валута срещу йената, след като реализираха своите печалби от търговията във валутната двойка. Британският паунд продължи с негативното си представяне спрямо основните си конкуренти, а австралийският долар поевтиня значително срещу зелените пари.

Коментарите на Марио Драги оставиха някои мечи настроени инвеститори в евро изненадани от порцията позитивизъм, която сервира председателят на ЕЦБ. След като Федералният резерв на САЩ се въздържа от повишение на лихвените нива, на пазара по-скоро преобладаваха нагласите за внедряване на икономически и монетарни стимули. Изявленията на Драги обаче изстреляха еврото до 1.1213 долара. Върхът от 24 август от 1.1713 остава далеч, като не се очаква тест на това ниво поне през следващите няколко седмици. Еврото записа и силно представяне срещу йената, достигайки 134.68, но след отварянето на пазара в Токио, единната валута сви печалбите до 134.23. Японската йена се представи убедително и срещу щатския долар, след като двойката спадна до 119.85 в ранните часове на търговията днес.

Британската лира от своя страна се срина спрямо долара до 1.5220, насочвайки се към дъното от началото на месеца. Австралийският долар, който е силно обвързан с представянето на китайската икономика, се застопори под 0.7000 долара, спадайки до ниво от 0.6988. Тревогите в Китай продължават да натежават над фондовите пазари в САЩ. Както DJIA, така и S&P 500 останаха на червена територия за втори ден подред. В Европа индексите записа съживяване след спадовете във вторник. Германският DAX се съживи след сътресенията в автомобилната компания Volkswagen AG и вчера достигна стойности над 9 700 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Вчера двойката върна до 1.12121 както предположихме. Днес е възможно да видим нов низходящ импулс, но по малките рамки нещата не седят удобно за вход. Трябва да изчакаме цената да оформи по-удобна структура за продажба. Вероятността еврото да поскъпне през днешния ден е много малка, но ако все пак се случи, е по-добре да не се опитваме да улавяме подобно нелогично поведение на цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още