IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължава да потъва, достигайки 3-седмично дъно

Ралито за валутите на развиващите се икономики продължи и през изминалата седмица

11:01 | 12.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се потопи до 3-седмично дъно спрямо кошница от основни валути, след като пазарните участници не откриха индикации, че Федералният резерв би повишил лихвените нива до края на тази година. Индексът на зелените пари се понижи до най-ниското си ниво от 18 септември насам. Американските фондови пазари завършиха седмицата на зелена територия, докато петролът записа слабо повишение в последния ден на миналата седмица.

Еврото от своя страна успя да поскъпне спрямо долара до 1,1386 в петък, което е 3-седмичен връх за валутната двойка. Зелените пари не успяха да се измъкнат от рейнджа и спрямо японската йена, срещу която записаха пренебрежимо поскъпване. Доларът приключи седмицата спрямо йената на ниво от 120,20. За минималното позитивно движение на американската валута спомогна и предстоящата среща на Японската централна банка в края на месеца, на която се очаква да бъдат предприети допълнителни монетарни стимули, което би довело до обезценяване на йената. 

Ралито за валутите на развиващите се икономики продължи и през изминалата седмица. Все още разочароващите данни за неселскостопанската заетост в САЩ, обявени в началото на месеца, продължават да тежат на долара. Отслабването на валутата обаче доведе до ръстове на фондовите пазари отвъд Океана. DJIA и S&P 500 останаха на зелена територия.

Позитивното движение в САЩ се пренесе и в Азия със започване на търговията тази седмица. Китайските акции се повишиха с 3% до най-високото ниво от 7 седмици насам. За този скок допринесе и решението на централната банка на Китай да инжектира нова доза ликвидност в забавящата се икономика. Тези стимулиращи мерки се възприемат от инвеститорите като сигнали за стабилизация в страната, а и в региона.

Позитивните новини от Китай и ръстът по азиатските борси се отрази положително и на цената на петрола. „Черното злато“ се повиши с 0.6%, като цената на американския петрол остана на ниво от 49.93 долара за барел. Намаляването за 6-та поредна седмица на петролните платформени съоръжения допринесе за застопоряването на суровината при границата от 50 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
НАБЛЮДАВАЙТЕ курса ДОЛАР / ЮАН, който секретаря на ККП разписва всеки ден и спрямо който се равняват останалите валутиПоследно той бе 6346 за 1000 $.ЗА ДНЕС секретаря на ККП е разписал курс 6325 за 1000 $КУРСА НА ДОЛАРА ЩЕ ВЪРВИ НАДОЛУ.Това ще е тенденцията и при останалите валути с изключение на ЕВРОТО, което е балансьор на долара!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още