IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EUR/USD – пореден спад за единната валута

Част от пазарните участници остават скептични, че централните банкери ще повишат лихвите до края на годината

11:33 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EUR/USD – пореден спад за единната валута

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Щатският долар беше най-силно представящата се валута през вчерашния ден, след като вчерашната си среща Федералният резерв на САЩ отвори вратите за покачване на лихвите през декември. Централните банкери изказаха доверието си към икономическия растеж отвъд Океана и по този начин предизвикаха бурни реакции на пазарите, които доведоха до голяма волатилност и сериозни ръстове за американските фондови пазари.

Въпреки по-ясните сигнали на Фед за скорошно покачване на лихвите, част от пазарните участници остават скептични, че централните банкери ще повишат лихвите до края на годината. Другият ключов сигнал от срещата беше свързан с това, че Фед не спомена нищо за състоянието на световната икономика. На предходната си среща централните банкери изразиха опасения, че забавящата се глобална икономика може да се отрази и на растежа на САЩ. Липсата на тези опасения на вчерашната среща бе приета от голяма част от пазарните участници като сигнал за отваряне на вратите за покачване на лихвите през тази година.

Специалистите са на мнение, че по-бърз ход от страна на Фед ще даде повече яснота и увереност на пазарите. В същото време фокусирането върху точния момент, в който ще бъдат повишени лихвите, подхранва несигурността.

Последната важна среща за този месец е на Японската централна банка. Тя ще приключи в ранните часове на петъчния ден, а очакванията към нея също са изключително високи. След като ЕЦБ обяви, че може да разшири стимулите, очакванията са, че подобна стъпка може да бъде предприета и от ЯЦБ. Подобен ход може да доведе до поевтиняване на японската йена и допълнително засилване на щатския долар, който ще заздрави още повече позициите си спрямо останалите водещи валути.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

 След като Фед отсрочи промяната в лихвения процент еврото се обезцени още веднъж спрямо долара. За момента на дневна графика възходящият тренд все още не е нарушен, въпреки сериозните поевтинявания през последните две седмици. Преди да видим пробив под 1.0791 е трудно да се каже дали цената ще продължи да пада или първо ще видим тест на подкрепата около 1.0791, която ще изтласка цената обратно до нива около 1.1100. Преди да се заемат каквито и да е къси позиции, трябва да изчакаме образуването и завършването на някаква корективна формация. В противен случай рискуваме да продаваме около моментните дъна.
GBP/USD
  Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още