IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед подкрепи долара, но не и фондовите пазари

Щатският долар получи сериозна подкрепа от вдигането на лихвата и поскъпна с 0,68% спрямо кошницата от валути

11:17 | 15.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Очаквано Федералният резерв на САЩ (Фед) повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,75%. В последвалата пресконференция гуверньорът на банката Джанет Йелън даде да се разбере, че банката ще предприеме по-агресивна политика през 2017 г. Йелън посочи, че през следващата година Фед ще повиши лихвата 3 пъти вместо предвидените досега 2 пъти. Промяната на политиката от страна на банката се дължи на обещанията на новия президент на страната Доналд Тръмп да подкрепи икономиката чрез увеличаване на инвестициите в инфраструктура и намаляване на данъците. Очакванията през следващите 2 години са инфлацията в страната да продължи да се ускорява и да достигне таргета, поставен от Фед, от 2%.

Щатският долар получи сериозна подкрепа от вдигането на лихвата и поскъпна с 0,68% спрямо кошницата от валути. С най-сериозен спад спрямо зелените пари през изминалия ден се отличи японската йена, която поевтиня до 117,20 йени за долар, което бе понижение с 1,61%. Рано тази сутрин валутната двойка продължава да се покачва, като се търгува на ниво около 117,63 йени за долар. Еврото също продължава низходящия си тренд спрямо долара, като днес двойката EUR/USD се търгува на ниво от 1,0482 долара за 1 евро. Според пазарните анализатори е много вероятно да видим паритет при двойката в началото на следващата година.

Вдигането на лихвените нива в САЩ не се отразиха толкова добре на златото, след като инвеститорите продължиха да се насочват към по-рискови активи. През вчерашния ден ценният метал загуби 1,35% от стойността си, като днес продължава посоката си надолу до 1 138,64 долара за тройунция. Противно на очакванията, петролът също продължи спада си, започнал в началото на седмицата, въпреки сключеното споразумение между ОПЕК и страните извън картела за намаляване на добива на черно злато от началото на 2017 г. Изявлението на ОПЕК, че ребалансиране на пазара ще се случи най-вероятно чак през втората половина на 2017 г. и увеличеното производство в картела през ноември месец със 150 000 барела дневно, натежаха сериозно на цената на суровината. Лекият суров петрол сорт WTI се понижи с 3,66% до 50,83 долара за барел през изминалия ден въпреки спада в запасите на САЩ с 2,6 млн. барела.

Европейските борсови индекси отстъпиха от 11-месечния си връх вследствие на повишението на лихвените равнища в САЩ. Немският DAX30 се понижи с 0,4% до 11 235,85 пункта въпреки поскъпването на акциите на Metro с около 4% след обявяването на по-голяма печалба за четвъртото тримесечие. След решението на Фед червената вълна заля и индексите зад Океана. Широкият S&P500 записа спад от 0,8% до 2257.25 пункта, следван от Dow Jones с 0,6% до 19828,95 пункта. Допълнително на индустриалния Dow Jones натежа енергийният сектор вследствие на понижението на цената на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

Дългоочакваното решение на Фед за увеличение на основния лихвен процент вече е факт. Доларът поскъпна рязко спрямо кошницата от валути, като най-силно впечатление прави двойката USD/JPY, която възстанови почти годишна корекция за няколко седмици през последния месец. Решението за увеличение на лихвения процент е единодушно, тъй като трудовият пазар продължава да се засилва. Очакванията за инфлацията в средносрочен план е 2%.

EUR/USD

Двойката тества изключително психологическата подкрепа при 1,04554. Това е най-ниското ниво за последните 2 години. Пробивът е почти сигурен, а въпросът не е дали цената ще падне под него, а колко под него ще се понижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
следващо повишение март месец и ще бьдат две а не три както каза каката джанет иелен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още