IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво бе важно за пазарите през седмицата

Миналата седмица бе доминирана от решения на централни банки, а в Холандия не се стигна до триумф на популистите

11:47 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Холандският премиер Марк Рюте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Холандският премиер Марк Рюте. Снимка: Ройтерс

Турция

Централната банка на страната увеличи лихвения процент по кредитите, които банките плащат на централната банка за кредити, от 11% на 11,75%. По този начин централната банка се опитва да стабилизира курса на лирата, който спадна отново след политическите боричкания на правителството на Ердоган с някои европейски страни.

Китай

Китайската централна банка затегна леко паричната си политика. Народната банка на Китай (PBOC) повиши основната лихва за така наречените обратни репо-сделки със срок от 7, 14 и 28 дни съответно с 0,1 процентни пункта. PBOC оправда увеличенията с по-доброто развитие на вътрешната икономика и повишаването на лихвените проценти от страна на Фед.

Китай сключи със Саудитска Арабия споразумения за намерения и инвестиционни споразумения на стойност 65 млрд. долара. Става дума главно за сътрудничество в областта на енергетиката и финансовите услуги, както и за космически проекти. Китайският президент Си Цзинпин подчерта, че Саудитска Арабия е важен партньор при изпълнението на „Новия път на коприната", огромен глобален инфраструктурен проект.

Бразилия

За първи път от 2015 г. насам през февруари бразилската икономика разкри повече нови работни места, отколкото загуби (+35 хил.). Това увеличава надеждите за край на рецесията, която продължава две години и заличи около 3 млн. работни места. За 2017 г. се очаква ръст на икономиката от по-малко от един процент. Равнището на безработица вече възлиза на 12,6%.


source: tradingeconomics.com

Междувременно страната може би е изправена пред нова политическа криза. Главният прокурор на Бразилия инициира криминално разследване за корупция от страна на Върховния съд на страната срещу 83 политици. Имена още не са известни. Въпреки това има спекулации, че сред тях може да са имената на членове на правителството и дори на президента на Бразилия Мишел Темер.

Световна икономика

Организацията на обединените нации предупреди, че около 20 млн. души са застрашени от глад в Йемен, Судан, Сомалия и Нигерия. Докато Сомалия страда от изключителна суша, бедствията в останалите страни са предизвикани от човешка дейност -  поради продължаващите борби за власт и военни конфликти. Според ООН става дума за най-сериозната криза от основаването на Организацията през 1945 г.

Саудитска Арабия е разширила според последния месечен доклад на ОПЕК отново количествата добиван петрол през февруари - очевидно заради недоволството заради недостатъчното свиване на производството в други страни членки на ОПЕК. По този начин добивът на петролния картел отново се увеличи до над 10 милиона барела на ден, което е над договорените през януари 9,8 милиона барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още