IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Има голяма несигурност, но ще се справим с влиянието на коронавируса

В икономическия си доклад институцията не дава ясни прогнози за бъдещото развитие на ситуацията, но е готова за борба с последствията

17:23 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Според предварителната оценка на Евростат годишната инфлация в еврозоната се е забавила от 0,7% през март до 0,4% през април. Въз основа на резкия спад на текущите и фючърсни цени на петрола, инфлацията вероятно ще намалее значително още през следващите месеци. Пазарните показатели за по-дългосрочните инфлационни очаквания все пак остават на понижени нива.

По отношение на паричното предлагане растежът на широките пари (M3) се е увеличил до 7,5% през март 2020 г., от 5,5% през февруари. Развитието на заемите за частния сектор също се оформя от въздействието на коронавируса. Годишният темп на растеж на кредитите за домакинства възлиза на 3,4% през март 2020 г., след 3,7% през февруари, докато годишният темп на растеж на кредитите за нефинансови предприятия е 5,4% през март, след 3,0% през февруари. Резултатите от проучването на банковите кредити в еврозоната за първото тримесечие на 2020 г. също показват скок в търсенето на кредити от предприятията и за теглене на кредитни линии за задоволяване на ликвидните нужди за оборотен капитал, докато финансовите нужди за фиксирани инвестиции намаляват. В същото време банките очакват облекчаване на кредитните стандарти за заеми за фирми през второто тримесечие на 2020 г. Мерките на политиката на Управителния съвет, по-специално по-благоприятните условия за операциите на TLTRO III и мерките за облекчаване на обезпеченията, следва да насърчат банките да удължат заеми за всички предприятия от частния сектор.

От края на март Управителният съвет извършва покупки по новата пандемична програма за спешни покупки на ЕЦБ (PEPP) в общ размер от 750 милиарда евро, за да облекчи цялостната позиция на паричната политика и да противодейства на сериозните рискове за паричната механизъм за предаване на политика и перспективите за еврозоната, породени от пандемията на коронавирус. Тези покупки ще продължат да се извършват гъвкаво във времето, в различни класове активи и сред юрисдикциите. Покупките на нетни активи ще се извършват в рамките на PEPP, докато Управителният съвет прецени, че фазата на кризата с коронавируса е приключила, но във всеки случай до края на тази година.

Управителният съвет също така възнамерява да продължи да реинвестира изцяло главните плащания от падежи на ценни книжа, закупени по APP, за по-дълъг период от датата, когато започне да повишава референтните  лихви на ЕЦБ. Това ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за поддържане на благоприятни условия за ликвидност и достатъчна степен на парично снабдяване.

Като цяло решителните и целенасочени мерки, които Управителният съвет предприема от началото на март, оказаха решаваща подкрепа за икономиката на еврозоната и особено за секторите, които са най-изложени на кризата, посочват от ЕЦБ. По-специално мерките подпомагат условията за ликвидност и спомагат за поддържане на потока на кредити към домакинствата и фирмите, особено за малките и средни предприятия, и за поддържане на благоприятни условия за финансиране във всички сектори и юрисдикции, се казва още в текста.

В същото време, в настоящата бързо развиваща се икономическа среда, Управителният съвет остава изцяло ангажиран да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да подкрепи всички граждани на еврозоната през този изключително труден момент. Това се отнася преди всичко за ролята на Управителния съвет за гарантиране, че паричната политика на ЕЦБ се предава на всички части на икономиката и на всички юрисдикции при изпълнение на нейния мандат за ценова стабилност. Следователно Управителният съвет е напълно готов да увеличи размера на PEPP и да коригира неговия състав, доколкото е необходимо и толкова дълго, колкото е необходимо. Във всеки случай Управителният съвет е готов да коригира всички свои инструменти, според случая, за да гарантира, че инфлацията се движи към целта на институцията за ниво от малко под, но близо до 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още