IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът подчертава неизползвания потенциал на еврото

Втората валута в света може да донесе повече ползи на членовете на еврозоната, ако привилегиите й са споделени

15:16 | 14.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Първият е Европа да предостави общи инструменти, които да създадат безопасни активи за всички държави членки във времена на криза, като по този начин гарантират, че необходимите фискални мерки не причиняват по-нататъшна нестабилност и фрагментация. Наскоро предложеният фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро е отличен пример. Той ще осигури мощен европейски фискален отговор на кризата с Covid-19, изграждайки увереност сред инвеститорите, че на еврото може да се разчита по време на големи сътресения.

В същото време емитирането на облигации, необходими за този фонд за възстановяване, ще позволи на глобалните инвеститори да получат експозиция към еврозоната, без да се изострят различията между националните емитенти. То би могло също така да осигури полезен бенчмарк: издаването на облигации с различни дати на падеж между 2028 и 2058 г. - в съответствие с предложението на Европейската комисия - би ни приближило до установяване на истинска крива на доходността в еврозоната.

Това ще положи основите на дълбок общ капиталов пазар, подкрепен от сигурни еврови активи. Но временният характер на фонда за възстановяване и неговият сравнително малък размер в сравнение с европейския пазар на държавни облигации са недостатъци.

За да изменим наистина възприятията спрямо еврото, инвеститорите трябва да бъдат уверени, че този тип действия винаги могат да се очакват в моменти на голяма нужда.

Вторият отговор включва паричната политика. Ясно е, че доверието на инвеститорите във Федералния резерв на САЩ затвърждава глобалната роля на долара. Централна банка, която стои зад глобална валута, трябва да вдъхва доверие, за да защити ликвидните условия във финансовата система и да избегне проциклично затягане по време на кризи, когато нарастващите разходи по заемите влошават финансовите условия.

Това бяха ключови мотиви за спешната пандемична програма за закупуване на активи от ЕЦБ, която миналата седмица увеличихме до 1,35 трлн. евро и продължихме поне до юни 2021 г. Тези действия бяха продиктувани от мандата на ЕЦБ, който я задължава да се намесва при необходимост, за да постигне целта си за ценова стабилност. Те потвърждават, че ние продължаваме да се ръководим от принципа на независимост на централната банка и върховенството на правото в ЕС.

Управлението на глобална валута също изисква осигуряване на ликвидност на чуждестранните централни банки чрез суапови и репо линии във времена на стрес. ЕЦБ вече реактивира някои от тях след началото на пандемията и ще продължим да го правим, ако е оправдано.

Целите за усилване глобалното положение на еврото и по-равномерното споделяне на неговите предимства са едни и същи. Чрез правилната комбинация от фискална и монетарна политика можем да изградим по-добре функциониращ, по-стабилен валутен съюз, който от своя страна би могъл да увеличи влиянието на еврото и ползите за членовете на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Е, подсъзнателно виждам каква е мерната ти единица - шише кока кола. Сигурно добре си я запомнил от соца и разликата между колата и алтая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Още по добре.Кока Колата е вредно за здравето капиталистическо питие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
докат едно шише кока кола не стане 5 еврака , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Печатницата работи на макс. Покрай вируса и екосделката ще се изстрелят няколко трилиона. След това се очаква нови държави да влезнат в еврозоната. И там ще се изстрелят няколко трилиона. Еврото се търси по света. Всичко върви по план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
За да се изравни ролята на еврото с тази на долара, ЕЦБ има още много да печата. Не го казвам като шега, такава е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Да живее Covid-19 ! "ЕС с договор да закупи 300 млн. дози ваксина срещу коронавирус . В петък Европейската комисия защити идеята страните от ЕС да се присъединят, за да гарантират привилегирован достъп до бъдеща ваксина, настоявайки усилено за създаването на предварителни договори за покупка.Тъй като лабораториите се опитват да намерят ваксина в рекордно кратко време 12 до 18 месеца, вместо няколко години в нормален случай тези авансови плащания им позволяват да инвестират в производство, въпреки че клиничните изпитания върху хора все още не са приключили.Този ангажимент би дал правото на държавите-членки да купуват дози на определена цена, след като ваксината е налична, в замяна на риска, поет с инвестициите ."Далавера един път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още