IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 – годината за далеч по-ограничен растеж на пазарите

Пазарът може да остане в неравновесие много по-дълго, отколкото някой може да остане платежоспособен, коментира инвестиционният консултант Веселин Моров

08:30 | 27.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Но след всички това как ще се променят инвестиционните портфейли след пандемията?

Пандемията не промени толкова икономиката, колкото ускори някои тенденции от последните години. Като например възхода на пазаруването по интернет за сметка на традиционните молове и магазини. Туризмът и транспортът бяха ударени много сериозно и тяхното възстановяване няма да мине без съществено преструктуриране на основни играчи. Но тези сектори може да получат сериозна подкрепа още през втората половина на годината, когато отшуми пандемията. Може би някои от тези силно пострадали акции е добре да бъдат включени в портфейлите, но като рискова компонента, която непременно трябва да се преосмисли предварително.

Все още е твърде рано да знаем коя компания ще оцелее и коя не. Първите месеци на годината ще преминат под знака на стимулите, но и тогава ще видим ефектите от затварянето на икономиките върху малкия бизнес. Дефлацията и спадът на икономиката означават, че инвеститорите ще търсят защита за инвестициите си – може би в сектори като комуналните услуги, здравеопазването и други по-големи дивидентни компании. Връщането към растящите сектори, включително и технологиите, ще е по-късно, като непременно трябва да се изчака потвърждение за излизане от периода на дефлация и стагнация, категоричен е Цветослав Цачев.

Дори Covid-пандемията да е към своя край, макар да няма неоспорими доказателства за това, и ваксините успеят да дадат психологическо спокойствие спрямо вируса, пазарите на акции са на значителни нива, особено отвъд Океана. Това според Моров е причина да се очаква пренасочване на инвестиционни капитали от технологичните акции към по-дефанзивни сектори с устойчив дивидент. „Точно такива са компаниите от телекомуникационния сектор, комуналните услуги и разбира се потребителски стоки. Златото се превърна в почти неизменна част от всеки портфейл в различна форма. В тези времена то е много подходящо като хедж срещу появата на съществена инфлация, докато в същия момент е сравнително малко очаквано да се наблюдава значителен спад в цената му. В следващите няколко години ще се наблюдава далеч по-ограничен растеж на пазарите“, прогнозира финансовият специалист.

Позитивизъм през 2021 г. и откъде ще дойде той?

Както ясно се наблюдава, пазарът търси позитивизъм във всяка една новина, а когато търсиш нещо, обикновено го намираш. „Централните банки за момента не изглеждат обезпокоени от прогресивно нарастващите си баланси и са готови да продължават да надуват балона. Те са най-първичният отговор откъде биха дошли още положителни новини. Тази година ясно се видя как те превръщат лошите новини за реалната икономика в добри новини за пазара. Бяхме свидетели на дни, в които излиза поредна лоша новина, свързана с пандемията, а пазарите поскъпват, защото очакват, че с лошите новини ще дойде ново наливане на средства и нови стимули“, заключи Моров.

"На пръв поглед изглежда, че ситуацията ще се влошава само с изтичането на държавните стимули. Но това не е причина да очакваме икономическа депресия за години напред. Потреблението ще се увеличи с отшумяване на пандемията и е възможно да видим по-ранно излизане от кризата. Но нека да бъдем умерени оптимисти и да не разчитаме само на закъснелите харчове на затворените от пандемията хора, а да видим какво ще се случи с кредитния пазар и с високата задлъжнялост на много компании и домакинства", допълни Цачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още