IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото възстановяване на Китай хвърля сянка върху хегемонията на долара

Центърът на глобалната икономика се измества от северната част на Атлантическия океан, където се намира от 500 години, към Тихия океан, смята анализатор

11:23 | 08.01.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Парите говорят

Инвеститорите със сигурност са отчели растящото влияние на Китай, наливайки 135 млрд. долара в китайски облигации през 12-те месеца, приключили на 30 септември, показват данни на Bloomberg. Акциите също се оказаха популярни, като привлякоха 155 млрд. долара за същия период. 

Силният интерес към активи с отрицателна доходност по света успя да направи китайския дълг особено привлекателен. Китайските 10-годишни облигации предоставят повече от 3% доходност срещу малко над 1% за еквивалентните американски държавни ценни книжа. Тъй като тези облигации също се присъединяват към нарастващия брой международни критерии, които помагат на инвеститорите да определят целите си за възвръщаемост, юанът придобива нов облик като валута както за краткосрочни, така и за дългосрочни ангажименти.

По-голямо влияние

Въпреки че над 60% от световните валутни резерви са деноминирани в долари - както са били в продължение на повече от две десетилетия - притежанията на щатска валута са паднали до най-ниските нива от 1996 г. в края на третото тримесечие. Еврото, паундът и йената са спечелили от този спад, но само юанът е отчел увеличаване на разпределенията - до 2,1% - през последните три тримесечия.

Това кара някои анализатори да преосмислят подхода си към валутата. HSBC Holdings Plc вижда, че юанът влияе все по-силно върху седмичните промени в цените на паунда и свързаните със суровините валути.

Понастоящем китайската валута е петата по популярност валута при глобалните разплащания, като представлява около 2% от трансакциите, показват данни на Worldwide Interbank Financial Telecommunications. Въпреки че това е все още малък дял, китайската валута отчита сериозен скок при положение, че през 2010 г. тя заема 35-о място.

Нарастващият апетит за китайски активи предполага растящо глобално доверие към юана, а икономическата ефективност на страната вероятно ще стимулира по-нататъшното му използване - дори ако доларът остане доминиращата валута за търговия, капиталови пазари и резерви през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Очевидно е, че глобалистите са избрали Китай за следващия т.н световен лидер и това се виждаше от поне 2 десетилетия... Но юанът няма да замести долара, а това ще бъде нова синтетична/електронна валута, която е в ръцете на международната бюрокрация... Като чета изявленията на глобалистите вероятно до 2030 доларът е пътник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 3 години
Нещата са доста различни в момента, не че Юана е нещо кой знай колко мощен, просто мощта на долара вече е на изчезване. А това че САЩ били някаква производствена сила, може да го вярва само някой слабоумен, единствено чиповете са им конкурентни за момента, но няма да е за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Whitestar
преди 3 години
Тук се говори за нивото на паричните единици и нищо друго! Освен това, така неправилно се асоциира с целите национални икономики. За всички е видно, че Щатите не са толкова зле. Чрез спекулацията около Коронавируса те успяха да прикрият спада в промишления сектор, а производството на електроника, софтуер и интерактивни (ковид) услуги успя да изкара цялата икономика от блатото. Освен това спекулацията с биткоина също увеличи притежанието на валута в Щатите, увеличи и доверието в долара, златото и суровините, които са в изобилие, както в Поднебесната, така и в САЩ. Така че, двамата играчи умело си подаваха топката, с една единствена цел - общите интереси. Никой не бива да си прави илюзии, че китайската валута може да се мери с долара. Това е грешка. Нека припомним, че макар и по-привлекателна за резерв, през последните години, юанът далеч не е конвертируема валута в сравнение с долара. И за на пред Китай ще се налага с агресивната си конкуренция на евтини стоки и суровини, ще осъществява дъмпинг в предлагането и ще бъде символ на страна с нисък стандарт и човешки права. Лично аз не виждам как скоро ще стане по-привлекателна от Щатите, но все пак, предстои да видим това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
evlogi
преди 3 години
През осемдесетте бързото развитие на Япония хвърляше сянка върху хегемонията на долара и йената я виждаха разни самозвани Касандри като номер едно.После се появи еврото и отново група от същите взе да и се привижда сянката на еврото върху хегемонията на долара.На това аз му викам де жа вю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Бързото възстановяване на Китай хвърля сянка върху хегемонията на долара Горкият долар!Под сянката ще залинее и повехне.Включете му лампи ве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още