IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото възстановяване на Китай хвърля сянка върху хегемонията на долара

Центърът на глобалната икономика се измества от северната част на Атлантическия океан, където се намира от 500 години, към Тихия океан, смята анализатор

11:23 | 08.01.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Парите говорят

Инвеститорите със сигурност са отчели растящото влияние на Китай, наливайки 135 млрд. долара в китайски облигации през 12-те месеца, приключили на 30 септември, показват данни на Bloomberg. Акциите също се оказаха популярни, като привлякоха 155 млрд. долара за същия период. 

Силният интерес към активи с отрицателна доходност по света успя да направи китайския дълг особено привлекателен. Китайските 10-годишни облигации предоставят повече от 3% доходност срещу малко над 1% за еквивалентните американски държавни ценни книжа. Тъй като тези облигации също се присъединяват към нарастващия брой международни критерии, които помагат на инвеститорите да определят целите си за възвръщаемост, юанът придобива нов облик като валута както за краткосрочни, така и за дългосрочни ангажименти.

По-голямо влияние

Въпреки че над 60% от световните валутни резерви са деноминирани в долари - както са били в продължение на повече от две десетилетия - притежанията на щатска валута са паднали до най-ниските нива от 1996 г. в края на третото тримесечие. Еврото, паундът и йената са спечелили от този спад, но само юанът е отчел увеличаване на разпределенията - до 2,1% - през последните три тримесечия.

Това кара някои анализатори да преосмислят подхода си към валутата. HSBC Holdings Plc вижда, че юанът влияе все по-силно върху седмичните промени в цените на паунда и свързаните със суровините валути.

Понастоящем китайската валута е петата по популярност валута при глобалните разплащания, като представлява около 2% от трансакциите, показват данни на Worldwide Interbank Financial Telecommunications. Въпреки че това е все още малък дял, китайската валута отчита сериозен скок при положение, че през 2010 г. тя заема 35-о място.

Нарастващият апетит за китайски активи предполага растящо глобално доверие към юана, а икономическата ефективност на страната вероятно ще стимулира по-нататъшното му използване - дори ако доларът остане доминиращата валута за търговия, капиталови пазари и резерви през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не е лошо първо да си научиш опорките, поне да ги пишеш правилно, тавариш!Г-н колониЯлна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
Grosss
преди 3 години
Китай не е колониялна държава и не можеш да провиш каквото си искаш там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
Дали доларът ще остане хегемон или друга валута ще го замести на насбългарите трябва да ни е все тая.Като чета какви полярни мнения има потоя въпрос и какъв труд кипи да се защитава тая или оная теза се чудянямате ли си друга работа и какво ви топли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Само че, БЕГЕмане, силна икономика без потребление няма, а експлоатацията, засилвайки се, свива именно потреблението (пари се отнемат от онези, които, изпитват нужда от тях и биха купували с тях (поради което, кипуват по-малко,нресп.именно, така се удря потреблението - затуй, спешната експлоатация, спъва растежа и застрашава капитализма......Ама къде толкоз акъл, да се проумее? "- Искам да съм по-богат, па ако ще, да пукна!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
Аз никога не съм твърдял, че юана ще замести долара, но ти явно не си прочел нещо... Всяка конвертируема валута може да се използва за покупки навсякъде по света, не е само долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Да обяснявам ли защо долара го развързаха от златото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Абе върви в Кайро разходи се и пробвай да си платиш с юани :)Пробвай после с гущери и виж как им светват лицата .....Пробвай и в Турция :)Когато мога да си регистрирам фирмата в Китай и тя да е моя 100% собственост и когато произвеждам нещо не е нужно да си предавам тайните тайните може би евентуално ще се получи нещо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
studioaa
преди 3 години
":икономическа мощ,военна мощ и най-важното от трите:културно влияние"Китай ги има и трите - Китай е бил най-голямата икономика в света от 11 до 17 век т.е предишния период на китайска доминация е бил 400 години. От къде се според теб са дошли изобретения на барута, компаса и хартията в Европа? Най-вероятно предстои нов период на китайска доминация - имайки в предвид, че Китай вече е бил световен лидер веднъж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Не съм много сигурен,че нещата са доста различни.На мен ми изглеждат доста подобни и ако трябва да залагам, не бих заложил на намаляването на влиянието на долара през следващите 15-20 години.За по-дълъг период от време вече не бих посмял да залагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Да прав си.Шансът Китай да стане суперсила,поне в обозримо бъдеще, е минимален.За да стане една страна суперсила са нужни три неща:икономическа мощ,военна мощ и най-важното от трите:културно влияние.Това си е важело по времето на Римската империя,важи и сега.От тези три неща Китай има шанс само на икономическият фронт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още