IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните трейдъри катапултират юана в лигата на лидерите

Чуждестранните фондове непрекъснато вливаха пари в Китай през последната година заради доходността

22:56 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заедно с този ръст на спот пазара има и динамично търсене от инвеститорите на инструменти за хеджиране и търговия с валутния им риск. Ежедневните обеми на опциите върху юана в Лондон са се увеличили до рекордните 11,7 млрд. долара през октомври, а форуърдните договори достигат средно почти 12 млрд. щатски долара дневно – най-много от 2019 г., според данните на Bank of England.

В основата на тази метаморфоза стоят чуждестранните фондове, които непрекъснато вливаха пари в Китай през последната година. Мнозина преследват по-висока възвръщаемост - 10-годишните облигации на Китай дават 3,3% в сравнение с около 1,3% за еквивалентните американски книжа и по-малко от 0% за германските облигации. Други добавят към своите притежания, за да изградят експозиция към активите на страната, които едва наскоро бяха включени в някои от най-големите индекси в света.

На фона на този променлив пейзаж пазарните показатели показват, че прогнозните колебания на цените на офшорните юани за едномесечен хоризонт вече са толкова широки, колкото за еврото и йената. Докато това отчасти е функция на колебанията за тези основни валути, които падат пред безпрецедентните действия на централната банка, нестабилността на юана привлича хедж фондове и други инвеститори с бързи пари, които искат да спечелят от колебанията.

Допълнителната ликвидност е помогнала да се намалят разходите за трансакции в юани до около 20 долара за всеки продаден милион долара, според Кимъл от Citadel Securities. Това е сравнимо с паунда, а за валутната двойка евро-щатски долар – най-ликвидната валутна двойка в света, е около 10 долара. Това е доста под спреда на валутите на развиващите се пазари, които "обикновено надвишават" 100 долара на милион, казва още Кимъл.

Въпросът е дали целият този интерес към юана може да продължи, особено ако доходността се покачи на развитите пазари като САЩ, в крайна сметка намалявайки относителната привлекателност на Китай. Тай като доходността от американските държавни облигации се увеличи и спредът между 5-годишните и 30-годишните облигации нарасна най-силно от 2014 г. в понеделник, китайската валута отслабна с 0,1% спрямо зелените пари.

Все пак някои от най-големите банки в света се обзалагат, че търсенето ще остане, като подобни на Deutsche Bank AG и Citigroup Global Markets Inc. увеличават своя персонал, посветен на Китай, в центровете по света, вкл. Лондон, Ню Йорк и Сингапур.

Ходовете отразяват призива на HSBC Holdings Plc от миналата година юанът да бъде включен в топ валутите. Класическият етикет Group-of-10 FX - който включва по-малки скандинавски валути в допълнение към долара, еврото и йената, е „остарял и заблуден“, казва стратегът Пол Макел.

Въпреки все още малкия си дял от световната търговия - 4,3% към 2019 г. ред последните данни на Банката за международни разплащания, юанът играе огромна роля на валутния пазар, защото ежедневните му ходове служат като ключ индикатор за глобалните настроения на инвеститорите.

Стратезите на Wells Fargo, включително Ерик Нелсън, твърдят, че китайската валута може дори да оказва влияние върху широкия индекс на долара. Офшорният юан може да „дърпа повече тежест в битката за надмощие на глобалните валути, пишат експертите в бележка до клиентите си. „Ако продължаваме да виждаме признаци, че USD/CNH оказва по-голямо влияние върху общите доларови движения, това може да е значителна промяна на парадигмата на валутните пазари“, посочват те.

Амбициите на Пекин да направи юана наистина глобална валута все още са изправени пред реални предизвикателства. Делът на валутата в резервите на централната банка е малко под 2% в сравнение с страшно нисък процент предвид размера на икономическата продукция на Китай. Делът на юана в глобалните плащания пък е под 3%, което е далеч от другите му световни конкуренти.

Това обаче се обяснява с дългогодишните ограниченията за движение на капитали през китайските граници, които остават един от най-големите насрещни ветрове срещу валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още