IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите продължават да са риск за акциите и през тази седмица

Икономическите данни, които ще се публикуват през следващите дни, едва ли ще смутят твърде много инвеститорите

08:14 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И през тази седмица биковете и мечките ще влязат в лют спор. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

И през тази седмица биковете и мечките ще влязат в лют спор. Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg

Повишаващата се доходност на облигациите като опасност

Най-голямата опасност заплашва фондовите борси от страна на нарастващата доходност на облигациите. Лихвените проценти по държавните облигации нарастват, особено в САЩ. Доходността по десетгодишните щатски облигации се повиши до 14-месечен връх от 1,75% в четвъртък и падна съвсем леко в петък. Основната причина за падащите цени на облигациите, които от своя страна означават повишаване на доходността, са опасенията от по-изразено покачване на инфлацията. Тези опасения се подхранват в САЩ предимно от пакета за стимулиране в размер на 1,9 трилиона долара, приет от новото правителство на Джо Байдън.

Нарастващите доходности от облигации тежат много върху акциите, които са скъпи,  измерени чрез показатели като съотношението цена / печалба. Причината: стратезите обосновават техните високи оценки преди всичко с факта, че едва ли има алтернатива на акциите в условията на ниски лихвени проценти. Това важи особено за американските акции. На Wall Street наскоро по-специално скъпите технологични акции бяха подложени на натиск.

Според последното месечно проучване на Bank of America мениджърите на фондове гледат на увеличение на доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ до два процента като критично за фондовите пазари. От този момент нататък мениджърите на фондове очакват корекции на американския фондов пазар от до десет процента.

Такъв срив едва ли ще остави безразлични европейските фондови борси и Dax. Ето защо инвеститорите ще следят развитието на американските пазари на облигации през новата седмица.

Какво ще следим през седмицата

Централните банки: Преди съвместното си изслушване пред Конгреса с Йелън, Джей Пауъл трябва да говори в понеделник в началото на четиридневна конференция, организирана от Банката за международни разплащания. Други лидери на глобалните централни банки, които ще говорят на срещата на върха, са президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли и шефът на Централната банка на Канада Тиф Маклем.

Междувременно редица централни банки трябва да проведат политически срещи през седмицата, включително тези в Швейцария, Мексико и Южна Африка. Швейцарската национална банка се очаква да запази непроменените лихви на ниво от -0,75%, най-ниските в света, и да запази интервенционистката си позиция на заседанието си в четвъртък.

Вторник: Джером Пауъл и Джанет Йелен ще свидетелстват пред Комисията за финансови услуги на Конгреса във вторник и Банковата комисия на Сената в сряда, където ще обсъдят състоянието на американската икономика и значението на фискалните и парични стимули за възстановяването от пандемията.
Освен това има повече от половин дузина други служители на Фед, които трябва да говорят през седмицата, включително заместник-председателят на Фед Ричард Кларида, заместник-председателят Рандал Куарлс, гуверньорът на Фед Лаел Брайнард и президентът на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс.

Финансовите пазари следят стъпките на Фед относно възможните бъдещи перспективи за парична политика, изпращайки доходността на американските облигации до най-високата им стойност от повече от година.

Инвеститорите оценяват момента за първото покачване на лихвите по-рано, отколкото Фед очаква в момента, на фона на опасенията, че икономиката може да прегрее, докато се възстановява от пандемията предвид мащабния пакет от стимули на президента Джо Байдън, съчетан с политиката на Фед за лесни пари.

Сряда: Европейската икономика остава под натиска на пандемията на коронавируса. Това вероятно ще бъде отразено и в индекса на мениджърите по покупките за еврозоната през март. В големите страни на единната валутна зона Германия, Франция и Италия дневният брой на заразените отново нарасна значително. Но подходът към пандемията е много различен в отделните страни. Еврозоната Еврозоната

Подиндексите на индекса на мениджърите по покупки трябва да потвърдят предишната картина. Докато индустрията изпраща ясен сигнал за растеж през март, доставчиците на услуги все още страдат осезаемо от пандемията. Доставчиците на услуги продължават да дават индикации към икономическо свиване.

Петък: Март донесе първото облекчаване на блокиранията в Германия, които продължават от ноември. Това е особено очевидно от скока на свързаните с потреблението седмични показатели и следва да бъде отразено и в оценката на ситуацията в проучването на ifo. Очакванията на бизнеса също вероятно са се увеличили, смятат от Dekabank. Но с течение на миналата седмица и в Германия имаше лоши новини: нарастващ брой заразени с мутанта B.1.1.7 на коронавируса – почти 75% от всички случаи и предупреждения от лекарите по реанимациите за изчерпващ се капацитет. Германия Германия

Рискът от трето блокиране в Германия се увеличи забележимо. Това ще се отрази негативно най-късно от следващото проучване. През март обаче би трябвало бизнес климатът на Ifo да се повиши.

Данните от САЩ:  Доходите и разходите на частните домакинства в САЩ вероятно са намалели през февруари в сравнение с предходния месец. Що се отнася до приходите, еднократните държавни плащания, осъществени през януари (5-ти пакет от икономическите стимули), вече не са приложими. От Deka очакват годишен спад от около 1600 милиарда долара. САЩ САЩ

Докладът за пазара на труда за този месец също предполага понижение в заплатите. След приспадане на фискалния ефект доходите вероятно са намалели с 0,3% в сравнение с предходния месец.

Частното потребление също се възползва от фискалната помощ през януари. Липсата на тези пари през февруари вероятно ще бъде една от причините потребителските разходи да намаляват отново през втория месец. Колебанията трябва да се увеличат през април и май, тъй като тогава ефектите от много големия 6-ти пакет от икономическите стимули ще станат забележими.

Друг акцент от седмицата в САЩ ще са поръчките за дълготрайните стоки в сряда и данните за продажбите на новите и съществуващите жилища, които ще бъдат представени в понеделник. Цифрите, както и данните за дефлатора PCE, предпочитаната мярка за инфлация на Фед, вероятно ще покажат слабост поради въздействието на силните зимни бури върху икономическата активност през февруари. Икономистите обаче очакват спадът да бъде краткотраен.

САЩ трябва да публикуват и последната ревизия на БВП за четвъртото тримесечие на 2020 г., като за последно беше отчетен ръст на годишна база от 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още