IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай напредва в оспорването на доларовата доминация

Прогресът в разработването на дигиталния юан помага на опита за подкопаване на глобалния ред, базиран на американската валута

15:33 | 07.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Успехът ще зависи отчасти от желанието на други страни да прегърнат финансовите иновации на Китай, като западните държави биха могли да се съпротивляват. Но проектът предлага предимства, които би трябвало да се харесат по-специално на развиващите се пазари, лошо обслужвани от настоящите договорености, при които банка-кореспондент често действа като посредник на друга, за да улесни трансферите.

Китай също така постигна напредък в повишаването привлекателността на юана като средство за съхранение на стойността, утвърждавайки качествата си на стабилна икономика с ниска инфлация, докато финансовите пазари се опасяват, че безпрецедентните фискални и монетарни стимули ще отприщят инфлацията в САЩ, накърнявайки долара.

Важно е, че централните банки и финансовите институции, които разглеждат юана като надеждно средство за съхранение на стойността, сега имат по-голяма възможност да изразят своята гледна точка. Китай отвори своите капиталови пазари повече за чуждестранни инвеститори, предизвиквайки голям приток към акциите и облигациите през последните няколко години.

Вярно е, че Китай запазва капиталовия контрол. Но успешното пускане на цифровия юан, което ще бъде твърдо под контрола на Китайската народна банка, вероятно ще направи комунистическата партия по-склонна да облекчи контрола, тъй като властите ще имат пълна видимост върху двупосочните потоци.

И накрая, функцията на юана като разчетна единица също се е увеличила след първоначалния опит за интернационализацията му. Търговското фактуриране в юани все още е под пиковите си нива от 2015 г., но междувременно Китай пусна фючърсни договори, деноминирани в юани, за някои суровини, включително петрол и злато.

Тези, които се съмняват, че юанът ще се превърне в резервна валута, ще посочат отсъствието на върховенство на закона в Китай, липсата на независими институции и непрозрачното и непредсказуемо провеждане на политики от авторитарния режим. Но онези, които се съмняват, че доларът може да остане безспорната топ валута, трябва само да посочат неотдавнашните атаки в САЩ срещу демократичните институции, които също се смятат за задължителна основа на резервната валута.

Китай сега се стреми да се възползва от репутацията на иновациите в плащанията, за да създаде сфера на валутно влияние, определена не от общи интереси или политическа култура, а от споделена инфраструктура и технически стандарти. Въпреки че интересите могат да се променят, твърдото вкореняване на цифровата и икономическата свързаност е далеч по-трудно да се прекъсне, след като веднъж се установи. И Китай е този, който се радва на предимството на първия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Стенси
преди 2 години
Детрониране на долара, на капитализма ! От 200 години насам не умират мечтите на наивниците да унищожат нещо си. Като че сме след болшевишката революция от 1917 г. Венсеремос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още