fallback

Рубини: Двойната рецесия е предизвестен край

Хаос в Европа би довел до много по-силен шок от срива на Lehman Brothers, твърди американският професор

15:48 | 11.10.11 г. 4

Развитите световни икономики се насочват към втора рецесия независимо дали в Eвропа ще настъпи хаос, заяви американският професор Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

Според Рубини, който точно предсказа финансовата криза от 2008 г., но впоследствие направи и грешни "мечи" предвиждания, прочитът на последните данни предполага, че САЩ, еврозоната и Великобритания вече са на ръба на нова рецесия, в която могат да изпаднат през следващите 1-2 тримесечия.

„Въпросът не е дали ще има двойна рецесия, а дали ще бъде по-умерена или по-тежка при нова финансова криза“, твърди експертът, който в момента участва в World Knowledge Forum в южнокорейската столица Сеул. „Отговорът на този въпрос зависи от еврозоната“, добави той.

По думите му една хаотичната ситуация в Европа, породена от кризите по държавните дългове и в банковия сектор или от евентуално излизане на държава-членка от еврозоната, би представлявала много по-силен шок от срива на Lehman Brothers.

Рубини отбеляза, че Европа трябва да предприеме общи действия и „да направи точните неща“ до срещата на Г-20 в Кан, която ще се проведе през първата седмица на ноември.

Той смята, че „точните неща“ включват увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) до над 1,5 трилиона евро и създаването на общоевропейска програма за изкупуване на проблемни активи по подобие на американската TARP (Trouble Assets Repurchase Program), която да подпомогне рекапитализирането на банките.

„Има нужда от ЕФФС 4 пъти по-голям от 440 млрд. евро, за да има сигурност, че няма да се получи лош баланс и Италия и Испания да бъдат оставени на произвола на съдбата“, посочва експертът. „Няма план за това, тъй като политически дори първият ЕФФС още не е одобрен, нека ги оставим да го утроят и учетворят“, добави той.

Според него ЕЦБ е направила грешка, оставяйки непроменен основния лихвен процент на ниво от 1,5%.

„ЕЦБ направи грешка, те не обърнаха тенденцията, имат нужда от много по-слабо евро, което едва ли ще стане“, смята Рубини. „Имат нужда от финансови стимули ... При финансови мерки на строги икономии в периферията всички тези неща са необходими, за да се възстанови икономическият растеж“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 09.09.22 г.
fallback