IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на вода расте по-бързо от световното население

Ще има ли достатъчно вода за всички, особено ако населението продължи да нараства, каквито са прогнозите, до 9 млрд. души до средата на века?

11:55 | 28.10.11 г.
<p>
	Фермер пренася вода за напояване на реколтата си в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фермер пренася вода за напояване на реколтата си в Китай. Снимка: Ройтерс

Воден риск – горещи точки

Над 1 млрд. души нямат достъп до чиста питейна вода, а над 2 млрд. живеят без подходяща канализация, което води до смъртта на 5 млн. души годишно, предимно деца, от пренасяни чрез замърсена вода болести, които могат да бъдат предотвратени, казва Ренър.

Едва 8% от запасите от сладка вода на планетата отиват за домашно потребление, докато около 70% се използват за напояване и 22% в индустрията, посочва Дженкинсън.

Сушите и недостатъчните валежи допринасят за т. нар. „воден риск“, заедно с наводненията и замърсяването.

Сред горещите точки с висок воден риск, отчетени от онлайн атласа на World Resources Institute's Aqueduct, са басейнът Мъри-Дарлинг в Австралия, басейнът на река Колорадо в югозападните щати, басейнът Ориндж-Сенку, покриващ части от Южна Африка, Ботсуана и Намибия и цялата територия на Лесото, както и басейните на Яндзъ и Хуанхъ в Китай.

Това, което е необходимо, по думите на Дженкинсън, е интегрирано управление на водните ресурси, което взема предвид кой от каква вода се нуждае, както и къде и как да я използва най-ефективно.

„Водата бързо ще се превърне в ограничаващ фактор още по наше време“, споделя Ралф Ебъртс, изпълнителен вицепрезидент на Black & Veatch, инженерна компания за 2,3 млрд. долара, която проектира водни системи и развива дейност в над 100 страни.

Той посочва, че вижда „пренареждане на приоритетите“, за да се разрешат предизвикателствата с водата, породени от променящия се климат и растящата урбанизация.

Компанията на Ебъртс не е изключение. Недостигът на вода и водният натиск – за какъвто говорим, когато търсенето на вода надхвърля предлагането или лошото й качество ограничава употребата, вече са засегнали бизнеса, зависим от водата, и веригите на доставки в Русия, Китай и южните райони на САЩ.

Инвеститорите обръщат внимание на проблема

Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още