IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на вода расте по-бързо от световното население

Ще има ли достатъчно вода за всички, особено ако населението продължи да нараства, каквито са прогнозите, до 9 млрд. души до средата на века?

11:55 | 28.10.11 г.
<p>
	Фермер пренася вода за напояване на реколтата си в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фермер пренася вода за напояване на реколтата си в Китай. Снимка: Ройтерс

Инвеститорите обръщат внимание на проблема

Същевременно тежките наводнения оказаха сериозно икономическо влияние върху Австралия, Пакистан и американския Среден запад, казват от Ceres, коалиция от големи инвеститори и природозащитни организация, според които водният риск е ключова тема на 21-ви век и бизнесът ще бъде принуден да й обърне внимание.

Базата данни на Ceres дава възможност на институционалните инвеститори да проверят кои компании предприемат действия за справяне с водния риск. Като водещи в тази насока се сочат Nestle и Rio Tinto.

Водният риск вече влияе на развитието на бизнеса на производителя на облекло The Gap например, който намали прогнозата си за печалбата с 22%, след като сушата засегна реколтата от памук в Тексас.

Гигантите в хранително-вкусовия сектор Kraft Foods Inc, Sara Lee Corp и Nestle вече обявиха, че планират повишения на цените, за да компенсират по-високите цени на суровините, причинени от суши, наводнения и други фактори.

Водният риск не е само корпоративна грижа. За международните хуманитарни организации той означава риск от бедствия в районите с увеличаване на сушите или растяща несигурност относно запасите от вода.

В Източна Африка например променящите се климатични условия може да донесат промени в температурите и валежите, които биха скъсили земеделския сезон и намалили реколтите, засягайки дребните фермери най-тежко, сочи доклад на Oxfam.

Научен анализ на 30 страни, наречен Challenge Program on Water and Food, обаче предлага надежда. Според него големите речни басейни в Африка, Азия и Латинска Америка може да удвоят добива на храни през следващите няколко десетилетия, ако хората, които живеят по горната част на теченията им, работят заедно с тези в долната с цел ефективна употреба на водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още