fallback

Слуховете за завръщане към драхмата звучат все по-убедително

Според все по-широк кръг икономисти това би бил най-правилният изход от ситуацията за Гърция въпреки неминуемите сътресения, пише New York Times

13:03 | 02.11.11 г. 26
Автор - снимка
Създател

За една нощ политическите трусове в Атина превърнаха до скоро недопустимата идея за фалита на Гърция в реална възможност. Десет години след като се присъедини към валутния съюз страната може да се откаже от еврото и да се върне към старата си валута – драхмата, пише New York Times.

Подобна стъпка все още официално се приема за анатема в Атина, но според все по-широк кръг икономисти това би бил най-правилният изход от ситуацията, независимо от краткосрочните финансови и икономически последици. След новината за предстоящия референдум относно последния спасителен план за Гърция, анализаторите, подкрепящи драхмата, започват да печелят нови привърженици, макар че е малко вероятно завръщането към нея да донесе бърз лек за гръцките страдания. Фалитът по възлизащия на 500 млрд. долара публичен дълг ще е неизбежен, гърците ще изтеглят парите си от местните банки, а на фона на рязката девалвация от вероятно 50%, инфлацията ще се превърне в реален проблем. Завръщането към международните валутни пазари ще отнеме години, а сред основните потърпевши от фалита ще се окажат гръцките банки.

Но според защитниците на драхмата тези страхове са пресилени. Да наистина, първоначално ще станем свидетели на сътресения и хаос. Но както в случая с Аржентина, когато страната изостави валутния борд с долара през 2002 г., подкрепеният от по-евтината валута експортен бум и възможността за контрол над драхмата вероятно ще проработят в полза на Гърция. „Реалният проблем е, че използваме чужда валута“, казва Василис Серафеймакис, изпълнителен директор на Avinoil – една от най-големите гръцки компании за дистрибуция на газ и нефт. Серафеймакис е привърженик на завръщането към драхмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
fallback